Predavanje u Jajcu: 40 godina Međugorja – plodovi i prijepori

Podijeli članak:

Fra Robert Jolić gost je šestog dana “Plivskih omaha”, a govorio je na temu jubileja 40 godina Međugorja.

O ukazanju u Bijakovićima, kronološkom slijedu događanja, odnosu socijalističke vlasti i UDBA-e spram tim dešavanjima i današnjem statusu ovog katoličkog svetišta, odnosu Katoličke crkve i zvaničnog Rima, odnosu običnog puka, detalji su ovog predavanja.

– Nedavno  je Papa Franjo uvrsti Međugorje medu 30 najpoznatijih marijanskih svetišta u kojima se tijekom svibnja 2021. godine molila gospodnja krunica za prestanak pandemije koronavirusa. Takva odluka govori više od mnoštva rijeci.Tako se slobodno može reci  da je završena ta saga oko Međugorja, da li to bili državni ili crkveni, te se ono može potpuno posvetiti svojoj primarnoj i vjerskoj zadaći,  istakao je Jolić.

Fra Robert Jolić je župnik u Međugorju, rođeni je Duvnjak, a Jajčanima poznat još iz vremena kada su tražili svoje izbjegličko mjesto pod suncem u Tomislavgradu i drugim gradovima u našoj zemlji i širom svijeta.

40 godina milosti i ljubavi

Te sada davne 1981. godine, šestero djece Ivanka Ivanković, Mirjana Dragičević, Vicka Ivanković, Ivan Dragičević, Marija Pavlović i Jakov Čolo, na Podbrdu, vidjelo je Gospu.

Međugorje je u ovih 40 godina iz svijeta privuklo na desetke milijuna hodočasnika koji su tu tražili mir u srcu. I zbog toga se za Međugorje s pravom kaže kako je svijet u malome. Što i nije čudno jer ova župa u posljednjih 40 godina prenosi glas i poruke Kraljice Mira, prenosi Brotnjo.info.

Međugorska župa utemeljena je 1892. i stavljena je pod zaštitu sv. Jakova, zaštitnika hodočasnika. Sastavnice svetišta su Podbrdo, mjesto Gospina ukazanja, brdo Križevac i crkva sv. Jakova. Ta mjesta posjećuju mnogobrojni hodočasnici kako bi na njima našli mir kroz molitvu.

 

(Jajce Online)

 

 

 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Slavni glumac Serhio Kalderon preminuo je u 77. godini. Holivudska zvijezda, poznat po svom...

Osnovna ogledna škola Vladislav Ribnikar će ostati škola, odlučila je danas Vlada Srbije.

Reprezentativcu Bosne i Hercegovine Anelu Ahmedhodžiću od danas je dodatno skočila vrijednost na specijaliziranom...

Za srijedu, 7.6.2023. godine, zakazana je 16. redovna sjednica Općinskog vijeća Jajce. Sjednica će...

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, Općina Jajce, uz podršku Misije OSCE-a u BiH...

Adnan Spahić, brat mlade doktorice Azre Spahić, koja je u petak, 26. maja, smrtno...