Pred Istražnom komisijom za pravosuđe Sanela Gorušanović Butigan

Predsjedavajuća Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBIH) Sanela Gorušanović Butigan izjavila je danas kako je većina izvještaja o radu pravosudnih institucija u BiH negativna, te da najveći problem pri odabiru nosilaca pravosudnih funkcija predstavlja sistem koji ne nudi najbolje kandidate.

Na početku svjedočenja pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, Gorušanović Butigan je kazala kako se pred njenim članovima pojavila zato što VSTV mora raditi transparentno. Prema njenom mišljenju, jako je važna saradnja sa zakonodavnom i izvršnom vlasti, a posebno sa ostalim pravosudnim institucijama.

“Obišla sam 70 posto predsjednika sudova u Republici Srpskoj. To sam radila sa članicom VSTV-a iz RS, sudijom Vrhovnog suda RS. Kao predstavnik iz Federacije smatram da moram imati dobru saradnju sa kolegama iz RS”, kazala je ona dodajući da će održati sastanke i sa svim predsjednicima sudova iz Federacije.

Gorušanović Butigan je izjavila da su svi izvještaji o radu pravosudnih institiucija kojima raspolaže kritički, a da rezultati nisu dobri.

“Mi iz ove institucije moramo biti svjesni negativnih rezultata (posebno statističkih), ali postoje sudovi u Bosni i Hercegovini koji ipak ispunjavaju sve svoje obaveze”, kazala je ona.

Dodala je da VSTV preduzima mjere na poboljšanju rada pravosudnih institucija.

“VSTV imenuje nosioce pravosudnih funkcija i često smo izloženi kritikama, ali problem je u sistemu koji nam nudi kandidate koji nisu najbolji. Problem su kriterijumi koje smo na kraju sami donijeli i ne možemo odstupiti od njih”, objasnila je ona, naglasivši da su reforme zato nužne.

“VSTV je napravio reformski program za period 2021-2023. koji podrazumijeva borbu protiv korupcije, jačanje integriteta, poboljšanje kvaliteta. Treba što prije usvojiti izmjene Zakona o VSTV-u. Pravosuđe nije dovoljno efikasno i transparentno”, tvrdi Gorušanović Butigan.

Prema njenom mišljenju, VSTV je, kao institucija, u stanju da prevaziđe probleme s kojima se danas susreće.

Kazala je kako misli da je dobro što će se u ovoj godini promijeniti skoro svi članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

“Ja to gledam kao na novu snagu”, naglasila je Gorušanović Butigan.

Za danas je bilo planirano da se pred članovioma tog tijela pojavi i ministar pravde Bosne i Hecegovine Josip Grubeša, ali je on, zbog neodložnih obaveza, otkazao dolazak.

BHRT