Pravosnažna presuda: Vesna Švancer osuđena na dvije godine i mjesec zatvora

Kantonalni sud Tuzla donio je osuđujuću pravosnažnu presudu za bivšu dopredsjednicu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Vesnu Švancer iz Zenice, zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela počinjenog u sticaju sa krivičnim djelima zloupotreba položaja i ovlašćenja i prevara, te joj izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i jedan mjesec.

Švancer je izrečena i sigurnosna mjera zabrane obavljanja svakog poziva, djelatnosti ili dužnosti u predstavničkim i izvršnim organima vlasti, javnim ustanovama ili preduzećima u BiH u periodu od dvije godine, te joj se oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelima u iznosu od oko 11.500 KM i utvrđuje obaveza da jednom od oštećenih vrati oko 5.000 KM štete.

Kantonalni sud Tuzla je pravosnažnom presudom preinačio prvostepenu presudu Općinskog suda Tuzla kojom joj je ranije izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci i navedena mjera zabrane obavljanja poziva ili dužnosti u trajanju od deset godina, saopćeno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

U saopćenju se podsjeća da je optužnica ovog tužilaštva teretila Švancer da je formirala udruženje, u kojem su bili Azra Džafić i još neke njima poznate osobe, kako bi u postupku dodjele i isplate nepovratne pomoći građanima i neprofitnim organizacijama u Federaciji BiH iz planiranih sredstava budžeta Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, uslovljavali iste da im vrate veći dio isplaćenih sredstava.

Tako su Švancer i drugi članovi udruženja u periodu od marta 2016. do aprila 2018. u Sarajevu, Visokom, Tuzli i Koraju, vodeći se ličnim interesima, a ne interesima službe i građana Federacije BiH i suprotno Poslovniku Parlamenta Federacije BiH, kontaktirali građane i neprofitne organizacije, te obećavali, a Švancer i isplaćivala, nepovratnu pomoć u manjim iznosima, a većinu sredstava korisnici su vraćali Švancer ili članovima udruženja.

U optužnici je navedeno da je Švancer, kao organizator udruženja, odobrila ukupno devet isplata korisnicima pomoći, u pet situacija građanima i u četiri neprofitnim organizacijama koji su, uslovljeni od članova udruženja ili same Švancer, znatan dio isplaćenih sredstava njima i vratili.

Također, Švancer je optužena da je 2017. u Visokom obećavala jednoj osobi da će njegovom privrednom društvu pomoći u naplati većeg iznosa potraživanja od dužnika, iako u tom pravcu nije poduzela ništa. Držeći ovu osobu u zabludi da će mu pomoći, od njega je tražila 2.500 eura pozajmice, da bi po primanju novca izbjegavala bilo kakve kontakte s njim, navodi se u saopćenju.

BHRT