Pravio lažne profile i tražio da mu uplate x-Bon

Podijeli članak:

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona podiglo je optužnicu protiv M.D.  zbog osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo prijevare iz člana 294. stav 1. u vezi sa članom 55. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Predmetna optužnica potvrđena je u cijelosti od strane Općinskog suda u Travniku.

Pod tačkom 1. optužnice, optuženom se stavlja na teret da je tokom 2019. godine  izradio lažni profil na društvenoj mreži Instagram te koristeći se slikama D.B.  doveo u zabludu tri ženske osobe da na štetu svoje imovine štogod učine, na način da je stupao u kontakt sa istima te su oštećene u uvjerenju da se dopisuju sa D.B. kupovale X bon u visini od 100, 00 KM a potom fotografije sa kodom X bona slale optuženom M.D. koji je iste unovčio u sportskoj kladionici „W WIN“ u kojima ima otvoren račun, nakon čega su oštećeni putem telefona  kontaktirale D. B. i saznale da isti nema Instagram profil niti je od njih tražio kupovinu X bona kada su shvatile da su dovedene u zabludu lažnim prikazivanjem činjenica od strane M.D. istog su prijavile nadležnim organima, te je na tako prevaran način oštetio S.M. za iznos od 800,00 KM, oštećenu Z.S. za iznos od 100,00 KM, te oštećenu T.B. u iznosu od 150,00 KM,

Pod tačkom 2. optužnice, optuženom se stavlja na teret da je tokom 2019. godine s  ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist na društvenoj mreži Instagram izradio lažne profile pod imenima B. A., M. Č. i I. R.  kojom prilikom je koristio fotografije preuzete sa Facebook profila B. A., M. Č. i I. R. , te se lažno predstavljao, javljao prijateljima i poznanicima B. A., M. Č. i I. R. , pa je tako putem poruka na društvenoj mreži Instagram  doveo u zabludu   T. S. od koje je tražio  da kupi X bon u visini od 50,00 KM , kupljeni bon uslika i pošalje mu fotografiju sa kodom X bon, pa je oštećena dovedena u zabludu vjerujući da se dopisuje sa  B. A.  to je i učinila i tom prilikom kupila  X bon u vrijednosti od 50,00  KM,   koji je unovčio  u sportskoj  kladionici  ,, W  VIN, potom je lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu   B. M. tako što se predstavio   kao  B. A.  i od istog tražio da kupi X bon u visini od 50,00 KM, kupljeni bon uslika i pošalje mu fotografiju sa kodom X bon, pa je oštećeni  doveden u zabludu vjerujući da se dopisuje sa  B. A.  to je i učinio i tom prilikom kupio  X bon u vrijednosti od 50,00  KM, koji je   M.D. unovčio  u sportskoj  kladionici  ,, W WIN, te isti je ta naprijed opisani način sebi pribavio materijalnu korist  u iznosu od 100,00 KM.

Pod tačkom 3. optužnice, optuženom se stavlja na teret da je tokom 2019. godine s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist na društvenoj mreži Instagram izradio lažne profile pod imenom  I. R. i Č. M.   kojom prilikom je koristio fotografije preuzete sa Facebok profila M. Č. i I. R. , te se lažno predstavljao, javljao prijateljima i poznanicima  M. Č. i I. R. te putem poruka na društvenoj mreži Instagram pokušao dovesti u zabludu P. I.    tako što se predstavio   kao   M. Č.  i od iste tražio  da kupi X bon , ali ista nije kupila niti poslala  traženi X bon, te o svemu odmah obavijestila M. Č.,  zatim    je   lažnim prikazivanjem činjenica pokušao dovesti u zabludu  N. D. , J. M. , B. E. i A. H.   tako što se predstavio   kao  I. R.  i od istih tražio  da kupe  X bon , ali isti  nisu  kupili niti  poslali  traženi X bon te o svemu odmah  obavijestili I. R. 

Postupajući tužilac je u optužnici predložio Sudu da se od optuženog oduzme protupravno stečena imovinska korist u iznosu od 1.150,00 KM.

(travnicki.info)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uskoro ćemo obilježiti 10 godina od smrti Jovanke Broz, koja je preminula 20. oktobra...

Appleova linija iPhone 15 stigla je u prodavnice u petak dok su ljudi čekali...

Sindikalna potrošačka korpa u mjesecu augustu u Federaciji BiH iznosila 3.322 KM, dok je...

U 19.01 sati Bosnu i Hercegovinu pogodio je jak zemljotres. Prema podacima Euro-mediteranskog seizmološkog...

U BiH sutra će biti oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa kišom i temperaturom...

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...