“Pravda je kod nas nedostižna”: Prijavila žrtva nasilje ili ne, ona se mora adekvatno zaštiti

Podijeli članak:

Prije tri dana je Vrhovni sud Federacije BiH donio odluku da se Eldinu Hodžiću koji je usmrtio suprugu Almu Kadić u julu 2021. godinu, ukine presuda i postupak vrati na početak. 35 godina zatvora za Hodžića dalo je nadu u pravosudni sistem, a nakon ove presude vraća nas na početak razočarenja. Tek u svom obrazloženju navode šture razloge njihovog postupka:

“Presuda je ukinuta zbog utvrđenih bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, na koje je ukazano žalbom branitelja optuženog, te je prvostepenom sudu naloženo da u ponovnom postupku i u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku FBiH, otkloni ranije učinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka i nakon toga donese pravilnu i na zakonu osnovanu odluku”, navode iz Vrhovnog suda FBiH.

Juče dok je govorio za N1, brat Alme Kadić, Almedih, rekao je da je razočaran i u sudstvo i u državu. Sve je kaže dokazano, a 150 prijava za nasilje dovoljno govore. Sada sve na početak i ponovo ista bol.

“Obeshrabljeni, svi treba da budu ovim činom koji se desio juče. Pravda je kod nas nedostižna”, vidno razočarano kaže Kadić

Slučaj nasilja u porodici u Ljubuškom još nema epilog, nakon što je Sud bivšem rukometašu Denisu Buntiću odbio da izrekne mjere pritvora, a odredio mu mjere zabrane prilaska i javljanja u policijsku stanicu, što je i učinio danas, kratko se zadržao i otišao svojim putem. Bezuspješno je traženo da mu se odredi pritvor, kao i izuzeće Suda po ovom pitanju, jer na njemu radi Buntićeva majka. Odbijeno je i jedno i drugo, iako apel da se postupak ponovi, stiže i iz parlamentarnih klupa

Sabina Ćudić, poslanica Naše stranke u Predstavničkom domu PS BiH kaže, kako smo licemjerni kada pozivamo žene da prijave nasilje.

“Ili kada zajednicu pozivamo, komšije, porodicu, da vrše prijavu nasilja u porodici. A kada izvrše tu prijavu, mi ne stanemo u njihovu odbranu.”, kaže Ćudić

Sistemski, ovo pitanje nije riješeno. Niti je femicid uvršten u sklopu bilo kog Krivičnog zakona, niti nasilje u porodici zauzima posebno mjesto u tim zakonima. Zbog toga udruženja ističu razočaranost u sam sistem pravosuđa.

“Tužioci koji imaju u svojim alatima dovoljno mogućnosti da kroz postojeće krivične zakone osude počinioce, još uvijek se ne ohrabruju jer nemaju dovoljno iskustava i prakse iz prethodnog perioda i sve to nama predstavlja veliki problem da bi se slučajeva u porodici, odnosno nasilnik sankcionisao, a žrtva zbrinula.”, kaže Amra Hodžić, iz Fondacije lokalne demokratije iz Sarajeva.

Sa druge strane, predsjednica direktorica Akademije za žene Maja Gasal Vražalica, poručuje da je greška što se daje mogućnost novčane kazne za nasilnike.

“Moramo se vratiti na socijalnu kartu svih nas u BiH. Da i ta žrtva nasilja neće posegnuti da prijavi, jer će oni kao familija, on kao počinitelj biti kažnjen novčanom kaznom. Jer ispaštaju i djeca i ona, jer u većini slučajeva ona je nezaposlena. Tako da i tu žene kažu, ok povlačim ručnu neću prijaviti. To je stvarno kompleksno pitanje.”, kaže Gasal Vražalica

I u samo sudstvu i u struci generalno, ključno je da se izmjene zakonske odredbe. Prijavila žrtva nasilje ili ne, ona se mora adekvatno zaštiti. Jer, zabrane prilaska, očigledno ništa ne donosi. I nakon masakra u Gradačcu, predsjednica Suda iz tog grada potvrdila je da je to tako.

“Mislim da te zabrane, ako je neko savjestan, on će ih poštovati. Ako neko nije savjestan, neće ih poštovat. Izreći će te mu novčanu kaznu i šta time dobijate? Ništa. On će opet prilaziti žrtvi.”, kaže Slobodanka Kojić 16. avgusta nakon ubistva Nizame Hećimović.

 

 

(N1)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Reporteri skopske Televizije Telma otkrili su i mjesto gdje je zakopan Panče Žežovski, ubijeni...

Ljekar trebinjskog Doma zdravlja Aleksandar Babić izgubio je bitku za život. Priča o doktoru...

Memorandum o razumijevanju u cilju očuvanja, razvoja i promocije na domaćem i međunarodnom tržištu...

Policijski službenici Federalne uprave policije u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, a...

Red Sea Film Festival u Saudijskoj Arabiji  započeo je svoje treće izdanje, a na...

Reprezentacija.ba kao partner Sofascore donosi statističke podatke bh. internacionalaca za mjesec novembar.