Search
Close this search box.

Pozorišne igre BiH – Na radionici glume najmlađi Jajca uče i o bh. istorijskim ličnostima

Podijeli članak:

Radionica glume i pokreta koja je pokrenuta prije tri godine kao jedan od programa Pozorišnih igara u Jajcu održava se i ove godine, a vode je Hasan Zahirović i Adisa Zuberović. Osmišljena je tako da se polaznici prije svega druže, ali i uče osnove pokreta, glasa te proširuju svoja znanja.

Po okončanju radionice polaznici izvedu performans. Prošle godine to je bila priča o Esmi sultaniji, a ove godine kroz glumu, pokret i razgovor mladi uče o Katarini Kosači Kotromanić.

Voditeljica radionice, pozorišna i filmska glumica Adisa Zuberović, koja ima i dugogodišnje pedagoško iskustvo, kaže u razgovoru za Fenu da polaznici imaju priliku upoznati osnovne elemente glume i na koji način se gradi lik.

– Naravno, koliko je moguće u ovako kratkom vremenskom periodu naučiti ih tim stvarima iz te oblasti. Dio radionice posvećen je i pripremi performansa o Katarini Kosači, posljednjoj bosanskoj kraljici i samim tim ova radionica je i edukativna – kaže Zuberović.

Radionicu je prethodnih  godina pokrenuo i vodio pedagog, glumac, dramaturg, teatrolog i prevodilac Hasan Zahirović. Ove godine on je član stručnog žirija Pozorišnih igara, ali i mentor radionice.

Kaže u razgovoru za Fenu da dosadašnji rad sa djecom u Jajcu daje rezultate.

– Vidi se da su slobodniji, već nas znaju i znaju da će biti taj nastup. Djeci je to vrlo bitno, jer znaju da će doći njihovi roditelji, prijatelji, pa se i više trude. Sada i bolje slušaju, jer su ranije zbog velike koncentracije da što bolje urade zadate zadatke bili malo kruti, kao da nisu slušali, dok su sada puno opušteniji i usvajaju sve što im kažemo. Adisa je ove godine uspjela da napravi zanimljive vježbe sa bespredmetnom radnjom, tako da smo to uključili u ovaj performans koji radimo – navodi Zahirović.

On je istaknuo naglašenu edukativnu crtu radionica, jer tokom rada na performansu djeca uče i o nekoj značajnoj istorijskoj ličnosti, koja je ostavila veliki trag u bh. povijesti.

– Uglavnom je to ličnost koja je doprinosila suživotu u zajednici. Ove godine Adisa se odlučila za Katarinu Kosaču i to bez nekih političkih indoktrinacija. Htjeli smo upravo tu njenu čežnju za domovinom staviti u prvi plan i da na taj način produbimo tu ljubav koju djeca imaju prema svojoj domovini, da ih osvijestimo kako smo bez domovine niko i ništa. Kraljica je imala svo bogatsko svijeta u Rimu, ali je bez Bosne i Hercegovine bila tužna – podvukao je Zahirović.

Sara Đukla ide u srednju školu i ovoj joj je druga godina kako dolazi na radionicu. Kaže da joj je ta aktivnost jako značajna jer voli glumu i da se izražava na taj način.

Iskustvo od ranije ima i Narcisa Durek, a njenoj sestri Jasmini ovo je prvi susret sa svijetom glume.

– Glumu sam prihvatila kao jednu vrstu hobija. To mi je nešto što volim da radim i u čemu uživam – naglašava  Narcisa.

Glumu voli i Jasmina Durek koja navodi da na radionici ima dosta prijatelja.

– Mogu raditi zanimljive stvari kao što su pjevanje i gluma – rekla je ona.

Melina Kulenović drugu godinu dolazi na Radionicu glume. I za nju je ona važna jer se djeca druže, ali i stiču nova znanja.

– Ovdje se zabavljamo, kroz igru i glumimo i učimo – kaže Melina i dodaje da je o Kraljici Katarini do sada malo znala, ali se nada da će kroz rad na radionici saznati više.

Jedna od polaznica radionice je i Zinaida Zjajo koja kaže da najviše voli što radionica okupi puno djece, koja se druže i rade zajedno.

 

 

(Fena)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Meteorolog Nedim Sladić je otkrio da bi izuzetno sparno vrijeme moglo potrajati bar još...

Honor je jučer u Kini predstavio Honor Magic V3 koji se izdvaja kao vrhunac...

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine dostavilo je podatke da je Komisija za uništavanje opojnih...

Zahtjev Saveza udruženja penzionera FBiH za povećanje penzija od 10 posto počevši od decembra...

Pjesma “Pluća su mi bolna”, koju je napisao Dragiša Nedović, nastala je 1950. godine,...

Najmanje 22 učenika je poginulo u Nigeriji kada se srušila dvospratna školska zgrada u...