Poznat program obilježavanja ‘Dana Dnolučkog odreda’

Podijeli članak:

U povodu obilježavanja 30. godišnjice formiranja “Dnolučkog odreda”, Jedinstvena organizacija boraca „Unija veterana“ Jajce imenovala je organizacioni odbor na čelu s općinskim načelnikom Edinom Hozanpm koji je u svojstvu predsjednika, te ćlanovi: Nazif Kahrić – komandant (vijećnik u OV i član OO SDP Jajce), Mujo Nešust (vijećnik u OV i član OO SBB Jajce), Husejin Emušić (član OO NIP Jajce), Nesib ef. Emušić te Sakib Emušić.

Želimo napomenuti da su imenovani članovi organizacionog odbora istaknuti aktivisti, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, te pripadnici odreda. Organizacioni odbor za obilježavanje „Dana Dnolučkog odreda“ za 2022. godinu jednoglasno je usvojio program obilježavanja „Dana Dnolučkog odreda“.

Bogat program

Organizacioni odbor organizuje niz prigodnih sadržaja. Svečanost počinje Historijskim satom u OŠ “Kruščica” projekcijom dokumentarnog filma „Put Dnolučkog odreda“, a nastavlja se posjetom borcima, porodicama članova Dnolučkog odreda.

U subotu 30.4.2022. godine u 10:30 sati planiran je odlazak -posjeta mjestu pogibije organizatora otpora, prvog šehida Muje Bačvića u Kokićima.

Centralna svečanost obilježavanja 30. godišnjice formiranja Dnolučkog odreda biće upriličena u utorak 3. maja 2022. godine nizom manifestacija. U 10:00 sati susretom ratnih komandanata, načelnika rodova, komandira četa Odreda, predstavnika boračkih organizacija proisteklih iz A RBiH, te predstavnika Medžlisa IZ Jajce, zakonodavne i izvršne vlasti na Okruglom stolu na temu: „Pripadnici Dnolučkog odreda u sastavu 305/705. Slavne brdske brigade i drugim jedinicama ARBiH.

U 11 sati počet će malonogometni turnir na igralištu u Kruščici. Svečana posjeta šehidskom mezarju u Kruščici planirana je za 12 sati, a nakon podne-namaza proučit će se Ja'sin, Tewhid kojem će prethoditi mevludski program koji će biti upriličen u džamiji u Kruščici.

Istog dana, u utorak ispred OŠ „Jajce“ Kruščica u Kruščici, u 15:30 sati biće održana svečana akademija u povodu obilježavanja 30. godišnjice formiranja “Dnolučkog odreda” uz kulturno-umjetnički program.

Podsjećamo, odred je formirana krajem aprila 1992. godine, a prvi komandant bio je Nedžad Fazlić.
Borci “Dnolučkog odreda” su odbranili i oslobađali dijelove teritorije općine Jajce i Bosne i Hercegovine. Svijetlim slovima u historiji odreda ostala je upisana sigurna evakuacija oko 45.000 stanovnika općine Jajce na tada slobodnu teritoriju…

Organizacioni odbor ovim putem poziva pripadnike “Dnolučkog odreda” i sve pripadnike Armije R BiH, građane te sve patriote da svojim prisustvom uveličaju obilježavanje ovog značajnog datuma, poručili su iz
Organizacionog odbora.

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Slika Pabla Pikasa Buste de femme (Bista žene), koju je naslikao dvije godine prije...

U realnom svijetu stvarno ekonomsko tržište zahtijeva raznovrsnu radnu snagu, piše Večernji list BiH.

Anel Ahmedhodžić rođen je prije 24 godine u Malmeu, a odrastao je u gradskoj...

Na društvenim mrežama korisnici su podijelili snimak odmjeravanja snaga u potezanju konpoca između vojnika...

U kina u BiH 8. juna stiže finski ratni akcioni spektakl smješten u vrijeme...

Samo četiri sata nakon što ste pojeli orahe ili popili orahovo ulje, poboljšali su...