Poziv vlastima BiH da hitno nađu rješenje za migrante iz Lipe

Međunarodne humanitarne organizacije – IOM, UNHCR, UNICEF, DRC, MdM i Save the Children pozvale su vlasti Bosne i Hercegovine da hitno pronađu rješenje za najmanje 900 migranata, izbjeglica i tražilaca azila, koji su više od 24 časa držani u teškim humanitarnim uslovima i neizvjesnosti na lokaciji Lipa.

“Humanitarne organizacije pozivaju državne, entitetske i lokalne vlasti u Bosni i Hercegovini da se pokrenu s ‘mrtve tačke’ i pridržavaju principa sadržanih u Međunarodnom pravu o ljudskim pravima, ratifikovanim konvencijama, kao i nacionalnim pravnim okvirima, te obezbijede sigurnost i zaštitu osoba koje su izložena riziku”, istakli su u zajedničkoj izjavi.

Kako su naveli, potrebna su hitna rješenja za ublažavanje patnje migranata, izbjeglica i tražilaca azila.

“Oko 900 migranata, izbjeglica i tražilaca azila, koji se posljednjih sedam dana nalaze u nemilosti na lokaciji bivšeg šatorskog kampa Lipa, sinoć je ukrcano u 20 autobusa, za koje se očekivalo da će ih odvesti do odgovarajuće privremene prihvatne ustanove, odabrane od predstavnika vlasti. Međutim, autobusi nikada nisu napustili lokaciju kampa, nakon zastoja u procesima donošenja odluka na različitim nivoima vlasti i protesta lokalnog stanovništva”, dodali su.

Spomenute humanitarne organizacije upozoravaju kako se teško stanje u kojem se nalaze migranati, izbjeglice i tražioci azila produbljuje iz dana u dan.

Napominju kako je stanovništvo Bosne i Hercegovine pokazalo solidarnost s migrantima, izbjeglicama i tražiocima azila u posljednje tri godine i pružilo neophodnu podršku osobama u potrebi.

“Međutim, trenutni nedostatak konsenzusa među vlastima i negativna retorika potiče dodatnu ksenofobiju i stigmatizaciju migranata, izbjeglica i tražilaca azila u BiH. Vlasti se moraju ponašati odgovorno i obezbijediti sigurnost, kako za lokalno stanovništvo, tako i za migrante i tražioce azila”, naveli su iz humanitarnih organizacija.

Dodali su da su potrebne brze akcije kako bi se okončale posljedice prouzrokovane bezizlaznim putem na kojem se trenutno nalaze migranti, izbjeglice i tražioci azila, te napominju kako se zaštita, sigurnost i hitna humanitarna pomoć moraju pružiti osobama u potrebi, što prije.

BHRT