Povoljna epidemiološka situacija – zdravstveni radnici poručuju: “Oprez!”

U minule dvije sedmice bilježi se povoljan trend epidemiološke situacije. Sve je manji broj novozaraženih koronavirusom i manji broj smrtnih slučajeva te sve manji broj bolesnika u kliničkim centrima. Ovakav trend, razumljivo, doprinosi relaksiranom ponašanju građana, a mjere protiv širenja zaraze, koje su još na snazi, rijetko ko poštuje. Sociolozi ovakvo ponašanje građana smatraju očekivanim, a zdravstveni radnici upozoravaju da se mora zadržati oprez i poštivanje mjera ukoliko želimo spriječiti novi talas zaraze.

[embedded content]

Glavni gradski trg u Tuzli izglda kao u vrijeme prije korone – tek rijetki građani sa maskama koji podsjećaju da je epidemija još prisutna. Bašte restorana i kafića su uglavnom pune a, s obzirom da je subota, trgom se, prije vjenčanja u obližnjem matičnom uredu, prošetaju brojni svatovi. Svi se slažu da su mjere opreza zbog korone nestale.

Za sociologe je normalno da je oprez građana popustio jer je iza nas godinu i po teškog psihičkog pritiska kojeg je donijela pandemija.

SMILJANA VOVNA, socilog

„Izašli smo iz ove jedne krize trećeg vala koji je bio jako žestok, zimus i proljetos, tako da sa lijepim vremenom, ja ne bi puno zamjerila ljudima, da li su se oni opustili. Mislim da smo previše zasićeni od tih bombardovanja svih tih informacija, kako trebamo i šta trebamo.“

S obzirom na dramatično iskustvo u dosadašnjoj borbi sa koronavirusom, najviše opreza, ali i zabrinutosti, imaju zdravstveni radnici. Oni upozoravaju da ni vlast ni građani ne smiju sebi dozvoliti previše opušten odnos prema pandemiji jer ćemo neminovno biti suočeni sa četvrtim valom zaraze.

Dr JASMINA DŽAMBIĆ, epidemiolog, Zavod za javno zdravstvo TK

“Ne može samo zdravstveni sektor biti taj koji će sve da kažem provoditi. Zdravstveni sektor predlaže mjere, krizni štabovi donose naredbe na osnovu tih preporuka koje je predožio zdravstveni sektor a inspekcijski organi su ti koji treba da vrše provedbu mjera na terenu.“

Doktorica Džambić kaže da je Zavod u julu, u skladu s važećim epidemiološkim mjerama, dao samo jednu dozvolu za masovni skup sa više od 150 građana. Međutim, posredstvom objava na društvenim mrežama svjedočimo da je bio organizovan veliki broj masovnih okupljanja pa ostaje otvoreno pitanje – šta rade inspekcije?

BHRT