Povezivanje kroz vjersku baštinu – drugi dan Plivskih omahe

Podijeli članak:

Festival duhovne poezije i muzike “Plivske omahe” donio je drugi dan ispunjen zanimljivim sadržajima i raznovrsnim aktivnostima.

Posjetitelji su se uputili na obilazak nekoliko vjerskih objekata u Jajcu, što je bila prilika da se upoznaju s bogatom historijom i kulturnom baštinom grada. Prva stanica bila je Muzej Franjevačkog samostana i sam samostan, gdje su posjetitelji mogli saznati o historiji bosanskog kraljevstva i kraljevskog grada Jajca, kao i o značaju ovih objekata.

Nakon posjete franjevačkom samostanu, posjetitelji su se uputili u Katoličku crkvu sv. Marije gdje su se osvrnuli na historiju ove crkve i njenog značaja u prošlosti. Slijedila je posjeta Pravoslavnoj crkvi Hram uspenja presvete Marije, gdje se govorilo o trenutnoj izgradnji ovog objekta i aktivnostima Crkve.

Džamija Esme sultanije bila je treća stanica posjete, a posjetitelji su imali priliku razgledati novouređenu unutrašnjost ovog objekta, te se upoznati s planom završetka kompleksa. Važno je napomenuti da su ispisani dijelovi kur’anskih citata o Merjemi bili tačka poveznica triju objekata koji su posvećeni istoj ženi, Merjemi odnosno Mariji.

Nakon kratkog odmora, održan je okrugli sto na temu milosrđa, koji su moderirali Mevzudin Duranović, a izlaganja su bila popraćena čitanjem svetih tekstova u izvođenju učenika OŠ “Berta Kučera” Hamze Turudića i Imana Beharića, te učenica OŠ “13. rujan” Ane Ladan i Magdalene Saraf, koje su pripremile nastavnice muallima Almira Hadžić i sestra Iva Klarić. Na okruglom stolu su sudjelovali fra Nikica Vujica, mr. Admir ef. Blitović, paroh Miladin Samardžić i pastor Dragan Nedić.

Festival se nastavlja sutra s izložbom “Upoznaj poslanika Muhammeda, a.s.” koja je otvorena jučer, a još sutra će biti otvorena u periodu od 8:30 do 17:00 sati. Očekuje se još zanimljivih događaja i aktivnosti na ovogodišnjem Festivalu duhovne poezije i muzike “Plivske omahe”.

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Slavni glumac Serhio Kalderon preminuo je u 77. godini. Holivudska zvijezda, poznat po svom...

Osnovna ogledna škola Vladislav Ribnikar će ostati škola, odlučila je danas Vlada Srbije.

Reprezentativcu Bosne i Hercegovine Anelu Ahmedhodžiću od danas je dodatno skočila vrijednost na specijaliziranom...

Za srijedu, 7.6.2023. godine, zakazana je 16. redovna sjednica Općinskog vijeća Jajce. Sjednica će...

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, Općina Jajce, uz podršku Misije OSCE-a u BiH...

Adnan Spahić, brat mlade doktorice Azre Spahić, koja je u petak, 26. maja, smrtno...