Potvrđena otužnica protiv Bašića zbog terorizma, te podržavanje ubijanja Jevreja

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Tonija Bašića koji se tereti da je počinio krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti i terorizam. On je bjavio formiranje kanala pod nazivom „Moon Krieg Division“, te da je podržavao politički teror i ubistvo Jevreja i političara.

U optužnici se navodi da je optuženi Toni Bašić u periodu od 8.2.2020. do 17.3.2020. godine u više navrata javno i to putem sredstava javnog informiranja i koristeći se društvenom mrežom Telegram, koja je dostupna širem krugu korisnika, podsticao druge na izvršenje krivičnog djela terorizma.

Ranije je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Bašića, rođenog 2000. godine u Sarajevu, državljanina Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je, tokom 2020. godine, u više navrata, putem interneta i društvenih mreža, podsticao druge na izvršenje krivičnog djela terorizma, tako što je upućivao prijetnje i poruke antisemitskog sadržaja, kao i izjave i prijetnje kojima poziva na napade na rasističkoj i nacionalnoj osnovi, prijetnje pripadnicima LGBT pokreta, kao i pozivao na izvršenje terorističkih napada na zgrade na teritoriji New Yorka, SAD – naveli su iz Tužilaštva BiH.

BHRT