Search
Close this search box.

Potresan film “Lista”, govori o jednom od gorućih problema u BiH

Podijeli članak:

Ove sedmice Udruženje “Renesansa” je objavilo tužnu vijest da je nakon borbe s karcinom preminula Nermina Muftić – Hodović, još jedna žrtva sistema i države koja oboljelima nije omogućila ono najosnovnije – lijekove!

“I mi kao i ti znamo da bi još dugo bila među nama da si pametni lijek dobila na vrijeme i da se moćnici nisu igrali Boga. Spavaj, lijepa naša Nerma, snom bez bola, trauma, iščekivanja, razočarenja i nadanja. Snivaj zajedno sa svim našim curama koje te čekaju visoko gore među zvijezdama”, napisali su u potresnon objavi.

Borba protiv države i sistema

Nermina je u BiH, nažalost, veliki broj. Prepuštene su same sebi, okupljaju se u udruženja jer nadaju se da će zajednički lakše dobiti životnu bitku. Jedno od takvih udruženja je upravo gore spomenuta “Renesansa”.

Kroz Udruženje je do sada prošlo preko šest hiljada članica, odnosno preko šest hiljada oboljelih žena

-Pored problema koji imamo već godinama a to je problem sa Fondom solidarnosti, odnosno sa listama čekanja, odnosno kako to pacijenti s pravom nazivaju listama smrti, trenutno imamo i gorući problem sa deficitarnim citostaticima. Taj problem se ponavlja periodično svake godine, barem par puta godišnje, kazala je nedavno za Fokus Enida Glušac, predsjednica Udruženja Renesansa.

Da je problem s nedostatkom citostatika gorući je i vijest iz aprila, kada je sarajevski klinički centar, najveća zdravstvena institucija u BiH u kojoj se dnevno liječi 550 oboljelih od karcinoma, objavio je da zbog nedostatka citostatika privremeno obustavlja terapije.

Potresan film

O tom problemu, slobodno se može nazvati “gorućim”, jer doslovno se tiče života ljudi, govori i najnoviji 28-minutni dokumentarni film “Lista” u produkciji Al Jazeere Balkans.

Film bez naratora, u kojem priču upravo pričaju žene heroine, prepun je potresnih detalja koji pokazuju kako izgleda borba na život i smrt oboljelih protiv sistema i države koja ne želi i neće da im pomogne.

“Nemoj plakati, vidjet će te djeca”, je jedna od najpotresnijih rečenica u filmu i možda najbolje oslikava kroz šta te žene prolaze i kako izgleda njihova borba.

Film “Lista” možete pogledati u prilogu ispod:

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Domaći sok od kupina nije samo ukusan već izuzetno zdrav. S jednom čašom dnevno...

Kad smo se početkom ljeta prošle godine sreli s jednom osobom kojoj vjerujemo kada...

Ovogodišnji Sarajevo film festival (SFF) biće otvoren 16. avgusta svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu...

Bosanac Elvir Klempić imenovan je za višeg savjetnika američkog predsjednika Joe Bidena za vezu...

Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, u sklopu Ambulante za terapiju bola, počela...

Tridesetdevetogodišnji muškarac iz Tuzle čiji su inicijali S.T. preminuo je u Službi hitne medicinske...