Potražnja ne prati ponudu na tržištu nekretnina: Kvadrat stana u BiH sve skuplji

Podijeli članak:

Da je kvadrat stana u Bosni i Hercegovini sve skuplji, pokazuju i posljednji podaci Državne agencije za statistiku. Tako je prosječna cijena prodatih novih stanova po kvadratnom metru u prvom kvartalu ove godine iznosila 2.368 KM i u poređenju s istim periodom prošle godine viša je za 5,3 posto.

Međutim, zanimljivo je i da je broj prodatih novih stanova u prvom kvartalu 2023. godine u odnosu na prvi kvartal lani veći za 10,8 posto!

Cijene stabilne
Definitivno je u odnosu na potražnju, kako nam objašnjava Maho Taso, stručnjak za nekretnine, prisutan manjak ponude, pogotovo u novogradnji. Taso naglašava da se praktično do kraja godine ne očekuje pad cijena nekretnina.

  • O tome nema nekih većih naznaka. Može se očekivati stagnacija u narednih pola godine, eventualno godinu, ali do tada nema izgleda da će biti nekih većih promjena, budući da još nema dovoljno novogradnje ni kada je riječ o Sarajevu, kao i o Mostaru, pa i Tuzli. Cijene su stabilne posljednja tri-četiri mjeseca, mada pojedini investitori i dalje dižu cijene. Jednostavno, tek s pojavom većeg broja nekretnina u novogradnji mogu se očekivati neke promjene – opisao nam je Taso trenutnu situaciju na tržištu nekretnina.

Kamatne stope
Dok brojni građani ne mogu priuštiti nekretnine zbog njihovih nerealno visokih cijena, s druge strane potražnja je veoma velika. Taso navodi da banke i dalje drže kamate na dosta niskom nivou u poređenju s cijelom Evropom, pa i ostatkom svijeta.

Taso: Manjak ponude. Printscreen

-Imamo vrlo povoljne kamatne stope trenutno i to svakako pomaže dijelu stanovništva koje se finansira kreditima, a s druge strane imamo puno keša u opticaju i to se vidi prema podacima Centralne banke, gdje je rast depozita i dalje prisutan, tako da se, takoreći, jače nekretnine većinski finansiraju gotovinom – kazao nam je Taso.

U brojkama

  • 3.201 KM prema podacima Numbea, najveće svjetske baze podataka, košta u prosjeku u BiH kvadrat stana u gradu.
  • 2.229 KM košta kvadrat izvan centra.
  • 4.465 KM košta kvadrat stana u centru Sarajeva.
  • 2.534 KM košta kvadrat stana u Mostaru.
  • 3.670 KM košta kvadrat stana u Banjoj Luci.
  • 3.300 KM košta kvadrat stana u Tuzli.

(avaz)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uskoro ćemo obilježiti 10 godina od smrti Jovanke Broz, koja je preminula 20. oktobra...

Appleova linija iPhone 15 stigla je u prodavnice u petak dok su ljudi čekali...

Sindikalna potrošačka korpa u mjesecu augustu u Federaciji BiH iznosila 3.322 KM, dok je...

U 19.01 sati Bosnu i Hercegovinu pogodio je jak zemljotres. Prema podacima Euro-mediteranskog seizmološkog...

U BiH sutra će biti oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa kišom i temperaturom...

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...