Search
Close this search box.

Potpisan sporazum o izgradnji brze ceste kroz Novi Travnik

Podijeli članak:

U zgradi Općine Novi Travnik danas je održan sastanak koji je rezultirao potpisivanjem Sporazuma između JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Općine Novi Travnik.

Sastanaku su prisustvovali ministrica prometa i komunikacija FBiH Andrijana Katić, vršitelja dužnosti direktora Autoceste FBiH Denis Lasić, te načelnik Općine Novi Travnik Stjepan Dujo.

Sporazum ima za cilj olakšati saradnju između JP Autoceste FBiH, izvođača radova i lokalne zajednice tokom izgradnje dijela brze ceste Lašva – Nević Polje, posebno na području LOT 5: petlja Vitez – izlaz iz poslovne zone – petlja Nević Polje.

Sporazum je usmjeren na stvaranje pozitivnog ozračja koje će osigurati suštinsku saradnju između svih relevantnih strana, uključujući građane koji žive u susjedstvu predviđenog projekta.

Ovo predstavlja ključni korak u osiguravanju transparentnosti, uključenosti građana, te optimalnog ishoda za sve strane.

Potpisivanjem ovog sporazuma JP Autoceste FBiH obvezuju se kako će preko izvođača radova, nakon potpisivanja Sporazuma izvršiti radove:

  • Potputnjak na dijelu BC km 8+520,00 i lokalna cesta između novog potputnjaka i regulacije novog korita rijeke Lašve.
  • Sanacija lokalne ceste u MZ Nević Polje
  • Most preko novog korita rijeke Lašve u nastavku na pravac potputnjaka na dijelu BC km 8+520,00.

– Sve projekte koje je dostavila Općina Novi Travnik uključili smo u tzv. Prijateljsko okruženje. Riječ je o tri projekta ukupne vrijednosti 1.5 miliona KM – kazao je Lasić.

Općina Novi Travnik se obavezuje kako će u toku izgradnje dijela brze ceste i spojnih cesta, dati prioritet JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar i Izvođaču radova kod rješavanja administrativnih poslova.

Općina Novi Travnik se obavezuje i kako će  rješavati imovinsko-pravne poslove koje su u njenoj nadležnosti, za poslove koji su obaveza izvođača radova i JP Autoceste FBiH, kao i ishodovanje svih potrebnih saglasnosti i dozvola za potrebe neometanog izvođenje radova definiranih Sporazumom.

– Današnji sporazum je rezultat rada Ministarstva, Autocesta FBiH i Općine da se na zadovoljstvo naših građana spomenuti projekti realiziraju što prije – dodao je načelnik Stjepan Dujo.

Ministrica Katić kazala je kako Novi Travnik može biti primjer i drugim općinama, ne samo u KSB nego i šire.

– Mi smo danas razgovarali i o drugim projektima, koji se odnose na magistralne ceste, ali i druge prometnice. Proračunom za 2024. godinu osigurali smo 22 miliona za pomoć lokalnim, gradskim i regionalnim cestama. Danas smo konkretizirali koliko Ministarstvo može pomoći Novom Travniku – kazala je ministrica Katić.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Istražioci iz više austrijskih policijskih agencija uspjeli su da razbiju još jednu narkobandu, koja...

U periodu od 2006. do kraja marta ove godine ukupni prihodi ostvareni po osnovu...

Vlasnik kompanije „Ekvator“ Đorđe Đoko Davidović, kupcima stotina stanova kojima je uzeo novac, a...

Demografska slika Bosne i Hercegovine sve je crnja. Tako se iz godine u godinu...

Njemački fudbaler Toni Kros (Kroos) najavio je kraj karijere nakon ove sezone. Za Real...

Hrvatski teniser Ivan Dodig (39) susreo se u Mostaru s novim selektorom nogometne reprezentacije...