Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ na prijevremenim izborima u Travniku i Foči (FBiH)

Nestranački posmatrači Koalicije za slobodne i poštene izbore „Pod lupom će biti na svim biračkim mjestima u Općini Travnik i Općini Foča(FBiH) koji će se održati 11. aprila.

Nakon što je donijela odluku o prestanku mandata načelnika Općine Foča (FBiH) i odluku o nemogućnosti preuzimanja mandata za načelnika Općine Travnik, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 02. 02. 2021. godine donijela odluke o raspisivanju i održavanju prijevremenih izbora za načelnika/cu Općine Foča (FBiH) i Općine Travnik.

Nestranački posmatrači Koalicije za slobodne i poštene izbore „Pod lupom će biti na svim biračkim mjestima u Općini Travnik i Općini Foča(FBiH),te će kroz praćenje otvaranja i uređenja biračkih mjesta, procesa glasanja, zatvaranja biračkih mjesta i brojanje glasova, pratiti i bilježiti pojavu mogućih izbornih nepravilnosti i raditi na njihovom otklanjanju u toku izbornog dana da bi se izborni proces odvijao neometano i u skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

Koalicija „Pod lupom“ će također pratiti i objaviti podatke o izlaznosti na prijevremenim izborima i kao i rezultate za izbor načelnika/ce Općine Foča (FBiH) i Općine Travnik.

O cijelom izborom procesu javnost će biti informisana putem saopćenja za javnost, konferencija za medije i društvenih mreža. Koalicija „Pod lupom“ će u Travniku formirati Pozivni centar gdje će organizovati i većinu medijskih aktivnosti kroz koje će objavljivati podatke o izbornom procesu i za Općinu Foča (FBiH) i za Općinu Travnik.

Iz Koalicije „Pod lupom“ podsjećaju da građani i građanke Koaliciji „Pod lupom“ mogu prijaviti sve uočene izborne nepravilnosti besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05 ili putem online obrasca “Prijavi izbornu neregularnost” na web stranici www.podlupom.org.

BHRT