“Poslovi u kući bi se trebali podijeliti, briga o porodici je zajednička”

Podijeli članak:

Žene u BiH svaki dan u prosjeku provedu šest sati obavljajući neplaćene poslove njege, u državama EU to je 3,5 sata. S druge strane, muškarci na te poslove troše upola manje vremena, podaci su predstavljeni na konferenciji o značaju ekonomije brige i njege za rodnu ravnopravnost. “Polazna studija o ekonomiji brige i njege u BiH” bavila se područjima kućnih poslova, brige o djeci, briga o starijima, te brige o osobama sa invaliditetom.

Rodno determinisana podjela neplaćenih poslova koji podrazumijevaju poslove njege i brige o domaćinstvu, djeci, zajednici, još uvijek je rasprostranjena u BiH i zemljama regiona. U našem društvu, iako još uvijek preovladava mišljenje da postoji podjela na ženske i muške poslove, ipak, postoje naznake odstupanja.

“Treba da se raspodijele partnerski”

“Mislim da još mi trebamo sazrijeti u tom polju, nekako se idalje smatra da je dominantno kućanstvo, odnosno domaćinstvo ženski posao, a sve van kuće muški posao, ali nekako vremena se mijenjaju”

“Pa domaćinstvo, samo ime kaže šta je to. Nije to samo majčinski posao, to je zajednica, porodica, nije samo majka, žena valjd, jeste da je stub, ali naravno da tu svi čine neku svoju ulogu.”

“Zavisi od same žene koliko je sposobna da može da iznese i porodicu i posao. Mislim da su obje strane jako bitne, pogotovo ta porodična strana, gdje vodi računa o porodici.”

“Trebali bi se poslovi podijeliti u kući, pa ko šta može da uradi, ali briga o porodici je zajednička.”

“Trebaju muškarci podjednako učestvovati u svim obavezama.”

Ekonomija brige je oblik radne aktivnosti, materijalne i socijalne, koja se može smatrati brigom o postojećoj i budućoj radnoj snazi, kao i populaciji u cjelini, uključujući osiguravanje hrane, odjeće i skloništa u domaćinstvu. Društvenom reprodukcijom zadovoljavaju se sve takve potrebe, bez obzira da li su plaćene ili ne. Rezultati studije pokazali su da u BiH postoji nesrazmjerna odgovornost za brigu i njegu, što dovodi do rodne nejednakosti.

“Stopa zaposlenosti žena u BiH je oko 37%, za muškarce je 53%. Mnoge žene kao glavni razlog za nedostatak svog vremena i aktivnosti na tržištu rada navode obaveze u domaćinstvu, brigu za djecu, brigu za osobe sa invaliditetom i starije osobe”, kaže Ingrid MacDonald – koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH.

Upravo se navedeni razlozi ispitanica podrazumijevaju pod pojmom neplaćenih poslova brige i njege…

Žene u BiH u prosjeku provedu 6,5 sati dnevno u obavljanju kućnih poslova, dok muškarci provedu 3 i po sata.

Podaci pokazuju znatno više brojke i kada su upitanju žene, u odnosu na muškarce, iz ruralnih, kao i iz urbanih sredina.

“Nadamo se da će ova studija pomoći da se iniciraju promjene da se prepozna ekonomska i društvena vrijednost rada u brizi i njezi, da se smanji neformalno pružanje brige i pomoći, da se preraspodijele uloge i odgovornosti između muškaraca i žena, i konačno da plaćeni rad u njezi bude odgovarajuće nagrađen” dodaje Jo-Anne Bishop – Predstavnica UN Women u BiH.

Prema postojećim zakonima u BiH, žene imaju manje šanse od muškaraca da dobiju državnu pomoć, posebno u obliku penzije, stoga je, kako su naveli, cilj ovog istraživanja pružiti podršku pozitivnim promjenama u BiH što bi doprinijelo i ekonomskom i socijalnom osnaživanju žena.

(N1)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Ko napušta brod jer nije onako kako je zacrtao?

U dva dana video zapis je pregledalo preko 800 tisuća korisnika te mreže, a...

U polju, poviš džamije u rogatičkom selu Žepa, nalazi se misteriozno stablo šljive. Koja...

Sud u Gracu osudio je danas državljanina BiH (35) zbog pokušaja pljačke restorana brze...

Sve su češći nesrećni slučajevi povreda građevinskih radnika, ponekad i sa smrtnim ishodom. Prije...

Bosna i Hercegovina prepustila je svoja prirodna bogatstva koncesionarima koji ih bez kontrole eksploatišu,...