Search
Close this search box.

Poslodavci se hvataju za glavu, Vlada ni da čuje

Podijeli članak:

Minimalna plata u Republici Srpskoj od početka ove godine povećana je na 900 maraka. Na prvi pogled izgleda dobro, ali kada se povećanje odrazi na poskupljenja, onda kao da povećanja plate nije ni bilo. Talas poskupljenja roba i usluga se nastavlja, a minimalac diktira nove cijene. Poslodavci se hvataju za glavu, a iz Vlade glavu okreću na drugu stranu.

Početak ove godine poslodavcima je zadao velike muke.

Povećanje minimalne plate, umjesto poboljšanja standarda, donijelo je otpuštanje radnika, skuplje proizvode, smanjene narudžbe i veća opterećenja na plate. Sve ovo od januara trpe i mali preduzetnici.

„Minimalac koji je povećan, nama je stvorio velike poteškoće, samim tim što smo povećali cijene, na već postojeće visoke cijene, i jednostavno ne vidim izlaz iz ove situacije. Morao sam da otpustim radnika i trenutno radim sam od jutra do mraka. Vjerovatno ako se ništa ne promijeni, Vlada ne usliši naše molbe, vapaje da se odreknu doprinosa i samim tim pomognu da cijene ostanu ovakve kakve jesu, jer smatram povecanje cijena da nam samo može donijeti gore”, kaže ugostitelj Miloš Vukadinović.

Navodi da ima kafić s pet stolova i dodaje da su pazari od 100 do 150 maraka i d nema nikakve šanse da može da preživi, te da će i on morati da ide odavde.

Iako u problemima, mnogi poslodavci nisu htjeli pred kameru, kažu strah ih posljedica.

Oni koji su najviše opterećeni povećanjem minimalne plate, jesu poslodavci niskoaumulativnih sektora i samostalnih preduzetničkih radnji, naročito ako zapošljavaju nove radnike koji tek treba da ispeku zanat.

„Svaki novi radnik mora određenu sumu novca da donese toj zanatskoj radnji, da bi mogao biti isplaćen po zakonu. Mislim da u ovom momentu nisu stvoreni uslovi, niti mogu ti novi radnici da zarade tu količinu novca, koja je potrebna da bi se uopšte radnik održao u tom prostoru, ističe frizer Nenad Vojaković.

On je mišljenja da to treba raščlaniti u odnosu na zanatska zanimanja, da određene grane industrije ili zanata ipak imaju taj neki minimalac od 900 maraka, dok recimo poput auto-mehaničara, kozmetičara, frizera … da im se ostavi slobodan prostor, da radnici mogu da rade na procenat i da sami određuju svoj minimalni dio zarade.

Radnici su sa oduševljenjem dočekali odluku o povećanju minimalca, ali i ubrzo razočarali već sa prvim odlaskom po namirnice.

Pored toga, mnogi poslodavci bili su prinuđeni da otpuste veliki broj radnika, ili čak da zatvore radnje. Oni zahtijevaju poreska rasterećenja, ali sastanci sa premijerom i predsjednikom Srpske još nisu dali rezultate.

„Minimalac je napravio ogromne štete, prevashodno na kraju će se vidjeti, radnicima koji su ostali bez posla i koji će ostati bez posla. Evo već imamo najave iz par preduzeća po više od sto radnika da se otpušta, sa druge strane, poslodavci koji rade na domaćem tržištu, oni će podići cijene i tako će amortizovati taj udar”, ističe predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić.

Mi kao poslodavci, kaže on, nemamo nikakvih više mjera, niti ćemo bilo šta raditi, obzirom da smo potrošili već tri mjeseca objašnjavajući Vladi da su ovo katastrofalne posljedice.

“Ono što nas iznenađuje i pored obećanja na razgovoru sa predsjednikom Dodikom, da će se nešto na tom raditi, evo moram reći da se ništa nije uradilo“, naglašava Trivić.

Opterećenje na najnižu platu poraslo je u prosjeku za 120 maraka, a sa rastom troškova poslovanja može se očekivati dalji rast cijena proizvoda i usluga, kažu iz poslovne zajednice. Povećanje minimalca, kažu odraziće se i na izvoz robe. Radnicima su potrebna znatno veća primanja, ali poslodavcima moraju da budu smanjeni drugi troškovi poslovanja, stav je ekonomskih stručnjaka.

(BN)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka