Poslije nevremena u Prači stradalo deset životinja: Psi iz azila ubili ovce?

Podijeli članak:

Olujno nevrijeme i obilne padavine koje su nedavno zadesile općinu Pale FBiH napravile su značajnu materijalnu štetu, ali, nasreću, ljudskih žrtava nije bilo. Međutim, nekoliko domaćinstava je ostalo bez stoke. Ukupno je nastradalo deset ovaca, dok je sedam teže povrijeđeno.

Uzrok stradanja ovaca se još ne zna, ali lokalno stanovništvo sumnja da su ovce ubili psi iz „Centra za udomljavanje Prača 1“ u općini Pale FBiH, koji je stradao za vrijeme olujnog nevremena.

Prema riječima direktorice KJP “Veterinarska stanica” Sarajevo, Nasihe Spahić, zbog preusmjeravanja riječnog korita, usljed obilnih padavina, ugrožen je bio objekat za privremeni smještaj pasa te je njihov uposlenik uspio otvoriti kapiju i pustiti pse vani.

– Do sada je vraćeno 57 pasa, a tri preostala se, najvjerovatnije, nalaze na teritoriji Hreše – izjavila je Spahić.

Međutim, simptomatično je da su ovce nastradale odmah poslije nesreće, kada je 60 pasa lutalo teritorijom općine te stanovništvo s razlogom sumnja na napad pasa na ovce.

– Psi nisu tako daleko otišli. Ovce, koze i druge životinje moraju biti zaštićene da im pas ili medvjed ne može ući. To je odgovornost vlasnika. Psi koji su u azilu nisu toliko agresivni niti gladni. Kada smo ih našli, djelovali su više isprepadano. Ne bih davala dalji komentar dok se procedurom sve ne utvrdi. Konstrukcije „rekla-kazala“ ne podržavam – rekla je Spahić.

Izaziva kontroverze

Azil za pse Prača, sadašnji „Centar za udomljavanje Prača 1“, otvorili su 2012. godine tadašnji premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić i ministri privrede i prostornog uređenja i okoliša. Nekoliko godina poslije otvaranja, azil postaje predmet kontroverzi. „Dnevni Avaz“ pisao je o užasima azila u Prači. Psi su ubijani, milioni nestali, a podnošene su i krivične prijave.

Srušeni objekti

Stari objekti azila su srušeni i izgrađen je objekat za privremeni smještaj pasa. Prije dva mjeseca upriličena je ceremonija otvaranja gradilišta „Centra za udomljavanje Prača 1“, kojoj su prisustvovali premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Enda Pavić Pečenković, direktorica KJP „Veterinarska stanica“ Nasiha Spahić, predstavnici Ambasade SAD u BiH, Fondacije Dogs Trust BiH i drugi zvaničnici.

 

 

(avaz)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U ponedjeljak 2. listopada 2023. godine u Velikoj dvorani općine Jajce održana je Izvještajna...

Nekadašnji bosanskohercegovački nogometni reprezentativac Senad Lulić gostovao je u italijanskom podcastu Croquetas gdje je...

Informaciju da Agencija za lijekove ubrzava legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe objavio je na...

Pluralizam i demokratija u strankama? Da, ali ne u BIH. Predsjednici stranaka uglavnom se...

Marko I. (45) pomogao je Mirnesi S. (42) da ukrade 1,25 miliona eura od...

Svako spuštanje cijena u vrijeme kontinuiranih poskupljenja je dobro došlo. No, koliko će ono...