Poslali poruku sa akademije: Jajce je grad i Hrvata, Bošnjaka, Srba i Ostalih! Nikad neće biti samo hrvatski!

Podijeli članak:

Kao i prethodnih, i ove godine mjesec septembar je posvećen obilježavanju 27. manifestacije „Dani oslobođenja općine Jajce”, koju organizuje Koordinacija boračkih udruženja proisteklih iz Armije BiH 1992.-1995., Saveza RVI i JOB općine Jajce, piše Jajce Online.

Nakon polaganja cvijeća na Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima s područja općine Jajce koje se nalazi u haremu džamije Esme sultanije, u sali Doma kulture Jajce održana je svečana akademija.

– Ovi septembarski dani kada se u našem gradu lako dižu tenzije zapaljivom retorikom, svojatanjem i nazivanjem našeg grada koji je bosanskohercegovački s predznakom jednog naroda. Za razliku od njih mi želimo poslati poruku mira, tolerancije i suživota jer naša zemalja je takva koja ne može opstati bez tri naroda, rekao je na početku svečanosti Husein Omerinović, predsjednik Patriotske lige Jajce i koordinacije boračkih udruženja općine Jajce.

Prisutnima se obratio i vojni muftija, Hadis ef. Pašalić koji je istakao ulogu Jajčana u odbrani Jajca, ali i Bosne i Hercegovine.

– Bosanski i kraljevski grad se branio 6 mjeseci i pri tom je zaustavio dušmane koji su krenuli iz pravca Banja Luke. Poslije pada Jajčani su izvršili hidžru u Zenicu, Travnik, Bugojno i neke druge bh. gradove. To je bila teška odluka da se ostavi svoj grad i mahala, a posebno svoja kuća. Uprkos svim nedaćama Jajčani su organiziovali i željno čekali povratak na svoj toprak u čemu su i uspjeli, kazao je Pašalić.

Aktuelni načelnik općine Jajce Edin Hozan bio je jedan od onih koji je učestvovao u borbi za slobodu BiH i povratak u naš grad.

– Drago mi je što se veliki broj naših sugrađana uključio u proslavu “Dana oslobođenja općine Jajce”. Velika mi je čast što učestvujem u samom programu i na ovoj svečanoj akademiji. Još veća mi je čast što sam načelnik jedne ovakve općine. Jajce nije običan grad, on je poseban grad koji ima svoj prirodni i historijski značaj. Ja nisam načelnik onakvog grada kako su ga neki jučer nazvali. Naš grad nikad nije bio takav, niti će biti! On je otvoren za sve ljude, a posebno za turiste iz cijelog svijeta  i on će takav ostati, istakao je Hozan.

O ratnom putu 305/705. Slavne brdske brigade pričao je dr. sci. Amir Kliko.

– U ratu u Srednjoj Bosni učestvovalo je preko 2.000 naših Jajčana. Ratovali su na svim ratištima! Posebno bih htio istaći da Jajčani u 305/705. Slavnoj brdskoj brigadi, ali i ostalim brigadama nisu počinili niti jedan zločin niti je ko sudski procesuiran. Na ovakve stvari moramo i trebamo biti ponosni, naveo je Kliko.

Ministar dr. Nisvet Hrnjić uputio je čestitku svim građanima Jajca u ime Vlade SBK i premjera Tahira Lende.

– Ovo su prilike kad moramo pogledati kroz što smo prošli. Isto tako ovo može biti dan zakletve da ono što budemo gradili u budućnosti treba biti jedan ozbiljan posao, ozbiljno vođenje općine i državne, ozbiljno obnašanje funkcija, ozbiljan razvoj sistema, privrede i svih segmenta društva. Evociranje na ono što smo prošli i zakletva na ono gdje trebamo da idemo, istakao je ministar Hrnjić,

Osim toga, on je osudio mračne i ne baš dobronamjerne kvalifikacije Jajca od strane hrvatskih zvaničnika.

General i slavni komandant 17. krajiške brigade Fikret Ćuskić izrazio je zadovoljstvo što može podijeliti sjećanja na slavni dio iz bogate historije Jajca, ali i BiH.

– Čovjek sa crne američke liste dao je epitet ovom gradu da je hrvatski. Jajce je bosanski biser, koji traje od srednjovjekovne Bosne pa sve do današnjeg dana. Jajce je grad i Hrvata, Bošnjaka, Srba i Ostalih! Nikad neće biti samo hrvatski! Uvijek će tako biti i ostat ćemo tako. Naša politika i razmišljanja moraju biti plemenitija, dostojanstvenija i mudrija od takve pogane politike i retorike. Drago mi je da u ovom gradu žive sve tri nacije i da nema nikakvih incidenata. Trebamo se čuvati zlotvora koji dođu sa strane i da donesu nam samo mržnju, kazao je Ćuskić, koji je istakao važnost 5. korpusa u odbrani BiH i istekao sudjelovanje Vojske Hrvatske u zajedničkim operacijama.

Svečanost je uveličala i potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović koja već nekoliko godina redovno dolazi na manifestaciju posvećenu odbrani i oslobođenja općine Jajca.

– Jajčani koji su protjerani iz svoga grada biće upamćen u historiji ratovanja, zato što  je to jedna od rijetkih izbjegličkih brigada. Bila sam svjedok svemu tome! U ratnoj bolnici u Bugojnu bilo je dosta Jajčana. Svim ranjenicima iz bugojanskog područja porodice su odmah dolazile, a Jajčanima niko nije imao. Njihov porodice su bile rasute po mnogim bh. gradovima, Jajčani su bili na svim ratištima gdje je trebalo braniti našu BiH. U Jajcu su prijestoljevali bosanski kraljevi, Vrbas nikad nije bila granica između BiH i Hrvatske, već  Una i Sava. Vrbas protiče sredinom BiH, a to trebaju da znaju.  Ovi što ga nazivaju hrvatskim gradom neka uzmu udžbenike i neka se malo podsjete lekcija geografije, kategorično je kazala potpredsjednica Mahmutbegović.

Na ovoj akademiji dodijeljene su plakate posthumno porodici Žužić za oca i sina, Vahida i Almedina, te porodici Mešinović za trojicu braće: Ahmeta, Ibru i Safeta. Priznanja su dobili: Abid Gromila, Nisad Vuković, Esad Hodžić i Fadil Mecavica.

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Ma koliko se mi lagali da to nije tako, u Bosni i Hercegovini su...

Slika Pabla Pikasa Buste de femme (Bista žene), koju je naslikao dvije godine prije...

U realnom svijetu stvarno ekonomsko tržište zahtijeva raznovrsnu radnu snagu, piše Večernji list BiH.

Anel Ahmedhodžić rođen je prije 24 godine u Malmeu, a odrastao je u gradskoj...

Na društvenim mrežama korisnici su podijelili snimak odmjeravanja snaga u potezanju konpoca između vojnika...

U kina u BiH 8. juna stiže finski ratni akcioni spektakl smješten u vrijeme...