Jajce Online
BOSNA I HERCEGOVINAVIJESTI

Poskupljuje cijena taksija: “To je tek početak, uskoro ćemo razmatrati novo povećanje”

U Kantonu Sarajevo od subote više cijene taksi usluga. Razlog je očit: energenti su sve skuplji, a akcije nadležnih sve slabije. Istražili smo hoće li doći do povećanja cijena usluga javnog gradskog prijevoza u Kantonu Sarajevu i kako građani prihvataju nova poskupljenja, piše Federalna.

Startna vožnja bit će skuplja za 60 feninga, dok će cijena jednog kilometra biti uvećana za 30 feninga. I to je tek početak, poručuju iz Udruženja Sarajevo Taxi. No, da bi izašli u susret građanima, cijene neće biti uvećane nedjeljom i u doba praznika.

“Ovo povećanje je minimalno i u sedmom mjesecu ćemo morati ponovo da sjednemo da vidimo da se još povećaju cijene. Mi se nadamo da će doći do smirivanja ovog divljanja cijena pa ćemo moći sjesti da napravimo cijenu koja bi bila u skladu s ekonomskim mogućnostima građana”, kaže Enver Suljagić, predsjednik Udruženja Sarajevo Taxi.

PROČITAJTE JOŠ:   Bojkot točenja goriva (ni)je uspio?

Da će do smirivanja cijena doći nada se i Mirsada Hodžić koja ne pamti ovakva poskupljenja za svojih pet godina rada u taksi firmi. Prilikom vožnje objasnila nam je situaciju u kojoj se ona i njene kolege nalaze.

“Imamo toliko troškova, samo gorivo koje non-stop točimo. Gdje nam je amortizacija vozila, gdje smo mi, gdje su naše porodice, gdje su doprinosi države?! Udruženje – jako puno izdataka imamo s kojima se nosimo zasad još uvijek”, priča nam ona.

No, pitanje je do kada će se držati jer inflaciji se ne nazire kraj. Za razliku od taksista koji sami diktiraju cijene, GRAS i Centrotrans čekaju na odluku kantonalne Vlade o potencijalnim povećanjima cijena. Upriličili su radne sastanke s predstavnicima kantonalnog Ministarstva saobraćaja, a svoje analize i zahtjeve već uveliko pakuju.

PROČITAJTE JOŠ:   Novalić: Struju i hranu možemo proizvesti, gas i gorivo uskladištiti, Vlada ima mehanizme da zaštiti građane

“Kada je u pitanju formiranje cijena javnog gradskog prevoza to u KS-u, nije u nadležnosti Centrotransa kao ni drugog prevoznika koji saobraća u Kantonu, to je isključivo u nadležnosti Vlade KS-a”, ističe portparol Centrotransa Borislava Purković.

“Načelno smo dobili saglasnost Ministarstva da pokrenemo aktivnosti i formiramo radne timove koji će nam izračunati eventualno povećanje troškova koji su nastali povećanjem cijena energenata na svjetskom tržištu i s tim kalkulacijama uputimo zahtjev i prijedlog Ministarstvu o eventualnom povećanju prijevoza”, navodi v. d. generalnog direktora GRAS-a Senad Mujagić.

Nadaju se da će Vlada usvojiti zahtjeve, ali i da će dati određene subvencije uz pomoć kojih bi građani manje osjetili ta poskupljenja. No, da li će biti tako od resornog ministra odgovor danas nismo dobili. Jesmo od građana, koji su vidno ogorčeni.

PROČITAJTE JOŠ:   U BiH poskupjeli i klima uređaji, ove godine povećana potražnja

“Za taksi mi nije čudo, ali mi je čudo za ostale namirnice što se jedva preživljava.”

“Kad pogledamo naše plate i primanja, definitivno nisu ni blizu onoga što mi trebamo davati za usluge koje svakodnevno moramo koristiti.”

“Nadam se da ćemo uspjeti da izguramo ovo ljeto.”

A uspjet će izgurati ukoliko i nadležni odluče pomoći. Do tada, svako je prepušten sam sebi, živeći od prvog do prvog.

Povezane vijesti

Korištenje sala besplatno, mogu svi, samo da se lijepo ponašaju?

admin

Institut za rat: Ruska vojska je postala razumnija

admin

Pripremaju se ćelije za 300 pritvorenika

admin