Poruka iz džamije Esme sultanije: Nikada ne treba odustajati od dobra i zajedničkog života

Podijeli članak:

„Nikada ne treba odustajati od dobra i zajedničkog života na koji smo stoljećima upućeni i u kojem jedni druge trebamo slušati i razumjeti“, poruka je nakon bajram-namaza u džamiji Esme sultanije u Jajcu, jedine u Bosni i Hercegovini koja nosi ime po ženi. Izgradila ju je polovinom osamnaestog stoljeća Esma sultanija, supruga Mehmed paše Muhsinovića, koji je u dva navrata bio namjesnik Bosne. Srušena u ratu, nacionalni spomenik, pa obnovljena 2010., i danas je inspiracija i putokaz za zajednički život za sve dobro u ljudima.

„Treba slušati i razumjeti jedni druge jer, zaista, nikada ne znate ko će kome biti lijek i olakšanje“, kaže Mirela Humić, predsjednica Asocijacije žena MIZ Jajce Esma sultanija.

Prema predanju, Esma sultanija, kćerka sultana Ahmeda Trećeg i supruga namjesnika Bosne, tražeći lijeka za neizlječivu bolest, stigla je do izvjesne vidarice Ljube Vidakove, koja joj je kazala da u mjestu gdje se spajaju dvije rijeke, ondje gdje se voli, mrzi i moli – izgradi tri zadužbine. I uz dvije ćuprije na Vrbasu sagradila je džamiju.

„Sama ova legenda, ustvari, kaže da su ljudi – bez obzira na to ko su, šta su, kako se zovu i odakle su – upućeni jedni na druge“, objašnjava Humić.

I ne samo za blagdane, čemu se uči cijelog života u okviru ove džamije, posebno u radu sa mladima, jer vjera obavezuje na poštovanje i stalno nastojanje da se bude bolji.

„Da širimo ljubav jedni među drugima, da veselimo jedni druge, da činimo veliko dobročinstvo“, poručuje mualima Alma Kubura-Glamočić.

Džematlija Vernes Jašarević dodaje: „Ako nema međusobne ljubavi i poštovanja – nema ni Bajrama. Jer je rečeno – budi u dobru sa svim ljudima. To je istinska poruka Bajrama – da budemo dobri sa svim ljudima“.

Stoga je bajram-namaz u ovoj džamiji, jedinoj sa ženskim imenom, a koja je i danas inspiracija, baš kao i blagdan koji se dočekuje otvorenih srca, poseban. Da bi ova džamija i dalje ostala putokaz za zajednički život udruženje žena Medžlisa Islamske zajednice realiziralo je projekte poput predstave i slikovnice o Esmi sultaniji.

„Kruna tih svih aktivnosti je pjesma Esma sultanija – tekst za tu pjesmu je napisao naš sugrađanin Anto Brtan, a grupa Asocijacije žena i MIZ Jajce je uradila sve ostalo“, kaže Humić

Glavni imam MIZ Jajce Zehrudin ef. Hadžić ističe: „Esma sultanija je ostavila hajrat. Taj hajrat i dan danas služi i ženama i muškarcima i vjernicima i onima koji to nisu. Taj hajrat je ostavljen da bude svjedočanstvo nama živima od onih koji su preselili. Poruka iz džamije, ali i Esme sultanije, jeste da nikada ne odustajemo od dobra“.

Jer čineći dobro, razumijemo i volimo jedni druge, a što i jeste istinska bit vjere u Boga i bajramska poruka. I samo se tako možemo nadati da ćemo jedni drugima biti lijek i olakšanje.

 

 

(federalna.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...

– Zaokružite datum u svom kalendaru – napisao je Safet Sarajlić, poznati aktivista, najavljujući...