Porodice iz kolektivnog naselja Mihatovići i dalje čekaju na useljenje

Korisnici jednog od najvećih kolektivnih centara u Bosni i Hercegovini otkazali su ranije najavljene proteste, jer, kako kažu, nisu dobili odobrenje. Naime, porodice iz Kolektivnog naselja Mihatovići i dalje čekaju na useljenje u stanove socijalnog stanovanja u Tuzli, iako su rokovi davno prekoračeni. Zimu provode bez informacija i ogrjeva.

[embedded content]

Porodica Fejzić, sa sinom s poteškoćama u razvoju, zimu je dočekala u prostorijama punim vlage i bez osnovnih uslova. Nadležni su im još u julu kazali da prodaju stvari, jer će uskoro useliti u stanove u Solini. Do danas ništa nema. Odgovore su pokušali ponovo dobiti i u Službi Grada Tuzla, ali, kažu, nisu uspjeli.

MEDINA FEJZIĆ

„Nazvali su nam policiju kad smo gore došli. Moje dijete sa posebnimpotrebama je stajalo i gledalo sve to. Mi smo došli mirnim putem da nam daju neki odgovor. Ovim putem apelujem na načelnika, na ne znam koga. Mi ne znamo kome više da se obratimo.“

Ni Džemila, koja je tokom rata izgubila sina i muža i ostala sama, ne zna šta dalje, dok boravi u prostorijama koje prokišnjavaju.

DŽEMILA BEKTIĆ

„Da spasimo svoj život ako može, ako su urađene za nas. Ako nije, pa što nam ne kažu nema ništa od toga, neka nas izvedu na ulicu i pobiju nas, pobijeni smo, neka nas pobiju i dalje.“

Projektom Zatvaranje kolektivnih centara, osigurana su kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Evrope. 180 korisnika seli u nove stanove u naseljima Miladije i Solina. Dok je dio korisnika smješten ranije u Miladije, zgrade u Solini i dalje su prazne. Porodice, u iščekivanju, nemaju ogrjev ni uslove za boravak u kolektivnom naselju.

REMZIJA ALIĆ

„Preksinoć voda lijevala ovdje. I kako ću ja žena to sama da uradim? Ne mogu“.

AZIZA MURATOVIĆ

„Kad god nazovemo telefonom da pitamo, kažu za sedam dana. Mi kad kažemo hoćemo li kupiti drva, ćumur, oni nama kažu kupite vreću, iduće sedmice selite.“

I tako mjeseci prolaze, čekajući ključnu sedmicu. Šefica Službe za stambene poslove Grada Tuzla Admira Atić Tupković za BHRT ističe da su različiti izvođači radova u već useljenim zgradama u Miladijama, i Solini gdje su problemi tehničke prirode predugo prisutni. Od izvođača Tom Cat su dobili uvjerenja da će tehnički dio biti završen do kraja sedmice, ali ni iz

Gradske uprave ne smiju pouzdano davati rokove. U svakom slučaju, kažu da je krajnje vrijeme da se sve okonča i korisnici usele.

Više porodica iz Kolektivnog centra i dalje ostaje bez riješenog stambenog pitanja. Iz Gradske uprave su ranije kazali da postoji mogućnost prenamjene u centar socijalnog stanovanja. Međutim, Grad ima roka tri mjeseca da to ispoštuje. Da li će ovog puta rokovi biti ispoštovani?

BHRT