Naslovnica DRUŠTVO Porodica Ibrahimović od hobija razvila ozbiljan posao uzgoja japanskih prepelica

Porodica Ibrahimović od hobija razvila ozbiljan posao uzgoja japanskih prepelica

Nakon završetka studija Adnan Ibrahimović iz Brčkog počeo se baviti uzgojem japanskih prepelica, a prije tri godine registrovao je farmu Prepelet d.o.o. Već je ostvario značajne uspjehe u proizvodnji i distribuciji prepeličijih proizvoda, a želja mu je proširiti svoje djelovanje i izvan granica Bosne i Hercegovine.

Kaže da je njegova priča slična pričama drugih mladih ljudi u Bosni i Hercegovini koji su odlučili pokrenuti vlastiti posao. Kada je diplomirao na studiju ekonomije, znao je da su male šanse da dobije posao u javnom sektoru ili u nekom od lokalnih preduzeća, te se odlučio okušati u poslu u kojem je već imao određena iskustva.

Već ranije se bavio uzgojem japanskih prepelica s namjerom da za svoju porodicu osigura dnevne količine prepeličijih jaja koja su poznata po svojoj ljekovitosti.

– Kada sam još kao student nabavio nekoliko prepelica i počeo proizvodnju jaja, negdje u podsvijesti sam se nadao da ću od hobija razviti ozbiljan posao. Već nakon dvije godine bio sam u prilici registrirati svoju mini farmu Prepelet d.o.o. na kojoj danas uzgajam blizu 400 japanskih i engleskih prepelica. Trenutno sam jedini registriran uzgajivač prepelica i proizvođač prepeličijih proizvoda na području Brčko distrikta. Svakodnevno distribuiram oko 350 prepeličija jaja po marketima u Brčkom, a želja mi je posao proširiti i na druga područja Bosne i Hercegovine, te u budućnosti se okušati i u izvozu – kaže Ibrahimović.

Naglašava da u ishranu prepelica ne ubacuje nikakve aditive te da svježa jaja s farme direktno idu prema mušterijama, odnosno ne postoje zalihe jaja. Osim prodaje živih prepelica, prepeličijeg mesa i jaja, u ponudi ima i uslužno inkubiranje svih vrsta jaja.

Ibrahimović je na farmi odnedavno pokrenuo i proizvodnju peletiranog gnojiva koje se proizvodi od prepeličijeg stajnjaka i s ponosom ističe da je trenutno jedini proizvođač te vrste gnojiva u Bosni i Hercegovini.

Prema njegovim riječima, prepeličiji stajnjak je mnogo jači od stajnjaka ostalih peradi, te s obzirom na njegovu jačinu nisu potrebne velike količine pri đubrenju zemljišta. U međuvremenu je već dobio jednu ponudu za izvoz prepeleta u Njemačku.

Što se tiče mogućnosti izvoza prepeličijih jaja i mesa u zemlje Evropske unije, Ibrahimović se suočava s problemom što ta vrsta izvoza još nije regulisana odgovarajućim dozvolama.

– Mogućnost izvoza u zemlje Evropske unije bi me ohrabrila da proširim farmu i odlučim se za veća ulaganja u proizvodnju, ali s obzirom na sporost naših institucija kada je riječ o dobijanju dozvola za izvoz, još uvijek se ne usuđujem uložiti značajnija sredstva u proširenje farme. Također, kada je riječ o podršci lokalne vlasti proizvođačima i tu se suočavam s apsurdom. Vlada Brčko distrikta svake godine odvaja značajna sredstva za podršku poljoprivednim proizvođačima, ali trenutnim Pravilnikom o podsticajima poljoprivrednim proizvođačima nije predviđena podrška uzgajivačima prepelica te po tom osnovu ne ostvarujem nikakva prava – kaže Ibrahimović.

Međutim, on je istakao da je nedavno Fondacija “Mozaik“ iz Sarajeva, u okviru svoje strategije osnaživanja mladih poduzetnika, prepoznala njegovu aktivnost kao vrijednu pažnje te su partnerskim ulaganjem podržali njegovu poslovnu aktivnost.

Kako je kazao, supruga Almira mu svakodnevno pomaže u poslu na farmi. Ona je profesorica bosanskoga jezika i književnosti koja također nema stalno zaposlenje, a trenutno je angažovana na određeno vrijeme u jednoj osnovnoj školi u Brčko distriktu. Međutim, oni nisu čekali stalni posao da bi osnovali porodicu.

– Kada smo odlučili vjenčati se, znali smo da moramo biti najveća podrška jedno drugom. Oboje smo odrasli u vrijednim radničkim porodicama, i nadam se da neće zvučati patetično ako kažem da su nam uzor bili naši roditelji koji u životu nikada nisu čekali pomoć drugih, već su cio život pošteno radili, zarađivali, i bili uspješni u poslovima kojima se bave. Mi već imamo značajne rezulate u poslu i jasno nam je da su svakodnevni rad i oslanjanje na vlastite snage među najvažnijim preduslovima uspjeha – izjavila je Almira Ibrahimović.

 

 

(Fena)