Search
Close this search box.

Porezi u digitalnoj eri

Podijeli članak:

Već godinama se u Federaciji BiH vodi intenzivna debata o setu zakona koji bi trebali reformisati fiskalni sistem – zakona o doprinosima i porezu na dohodak, kao i fiskalizaciji u realnom vremenu. Dok se čini da su svi usaglašeni oko značaja ovih reformi za kreiranje povoljnijeg poslovnog okruženja, put ka njihovom usvajanju je sve samo ne jednostavan.

O tome je danas govorio Goran Miraščić, ekonomski savjetnik premijera Federacije BiH, na panelu o temi „ Porezni mostovi za digitalnu eru”, održanom u okviru XXIII Međunarodnog simpozija Brid(g)e, koji organizuje konsultantska kuća Revicon u periodu 12-14. juni u Neumu.

Miraščić je istaknuo da trenutno, kumulativno opterećenje bruto doprinosa u FBiH iznosi visokih 41,5%. U poređenju s drugim državama, pa čak i sa drugim teritorijalnim jedinicama, ovaj procenat je među najvišima, što stavlja veliki teret na poslodavce. „Postoji široka saglasnost da ovaj procenat treba smanjiti. Plan je da se proširi osnovica za oporezivanje, dok se istovremeno smanji stopa doprinosa,” kazao je Miraščić.

No, smanjenje stopa doprinosa nosi rizik smanjenja prihoda za različite nivoe vlasti i vanbudžetske fondove, kao što su fond zdravstvenog osiguranja i zavod za zapošljavanje.

„Zbog toga je neophodno pažljivo balansirati ove promjene kako se ne bi ugrozilo funkcionisanje sistema,” objašnjava Miraščić.

Jedan od ključnih razloga za neusvajanje ovih reformi je ekonomska situacija.

„Trenutno se nalazimo u periodu ekonomske stagnacije, kad se fiskalna reforma rijetko provodi, a ako se provodi to mora biti s odgodom primjene. Uz to, pripreme za usvajanje ovih zakona su kompleksne i zahtijevaju temeljitu koordinaciju između različitih institucija. Ako se zakoni i usvoje, njihova najranija primjena mogla bi biti 1. januara 2025. godine”, objasnio je Miraščić.

Što se tiče fiskalizacije u realnom vremenu, Miraščić naglašava da će ona imati efekta samo ako se provodi na teritoriji BiH, za što postoji saglasnost na razini enitetskih vlada.

Proces fiskalizacije je već počeo u Republici Srpskoj.

„U toku je prvi talas fiskalizacije, i vrši se prijava za one subjekte koji su i dosada bili obveznici. Oni bi trebali pribaviti nove fiskalne uređaje do kraja ove godine te s njima dalje nastaviti evidentiranje prometa. Drugi talas bi trebao početi u septembru i obuhvatiti one koji su postali obveznici po novom zakonu,” objašnjava Marko Dmitrović, savjetnik konsultantske kuće Revicon.

Pomaci koje BiH bilježi u digitalizaciji poreskog sistema na razini države vidljivi su kroz uvođenje elektronskih poreznih prijava i kvalifikovanog elektronskog potpisa od Uprave za indirektno oporezivanje.

„Važno je naglasiti da digitalizacija poreskog sistema povećava poreske prihode smanjenjem sive ekonomije, omogućava bolje planiranje i analizu podataka i poboljšava usluge za poreske obveznike. Dodatno, postiže se pravednija konkurencija na tržištu za sve koji rade ispravno i prilagođava sistem globalnim standardima, sve što nam je u BiH potrebno”, zaključuju iz Revicona.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki ljubitelji janjetine. I pored vala poskupljenja, mnogi...

Bosna i Hercegovina je širom svijeta poznata po svojim prirodnim ljepotama. Prelijepa jezera, rijeke...

Zeničanin Irdin Krnjić, koji je na muzičkoj sceni poznat pod estradnim imenom Irdin Dinči, a koji...

Meteorolog Nedim Sladić je otkrio da bi izuzetno sparno vrijeme moglo potrajati bar još...

Honor je jučer u Kini predstavio Honor Magic V3 koji se izdvaja kao vrhunac...

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine dostavilo je podatke da je Komisija za uništavanje opojnih...