Jajce Online
TURIZAM

Popularno turističko mjesto koje krije mračnu tajnu: Jeste li čuli za “Đavolji nos”?

Hiljade turista prolaze kroz ovaj dio, ali malo ko zna za priču koja stoji iza njega…

“Nariz del Diablo” ili “Đavolji nos” ime je posebne željezničke dionice koja prolazi kroz Ande u Ekvadoru i sa razlogom se kaže vožnja ovom prugom najstrašnija na svijetu.

Željeznica je izgrađena na zahtjevnom planinskom terenu na visini od 800 metara. Pruga je spojila glavni grad Quito sa Guanjaguilom prije više od 50 godina a izgrađena je primitivnom tehnologijom.

Riječ je o zapanjujućem poduhvatu jer željeznica prolazi kroz veoma zahtjevan teren, odnosno kroz brdovite predjele, bijesne rječne brzake i gustu šumsku vegetaciju. Sami dio “Đavolji nos” prolazi kroz stjenovite padine Anda između Alausi i Sibambe, a na trenutak se izdiže na 800 metara nadmorske visine.

Ime je dobio jer je tokom gradnje na ovom terenu život izgubilo više od 2.000 osoba zbog posljedica čestih seizmičkih aktivnosti, žute groznice i napada divljih životinja. Ovu opasnu dionicu su gradili zatvorenici, uglavnom Jamajčani i Portorikanci. Njima je po uspješnom okončanju radova bilo obećano pomilovanje.

Mnogi turisti dolaze u Ekvador iz cijelog svijeta samo kako bi se provozali ovom dionicom. Zbog toga lokalne vlasti često ulažu novac u njeno obnavljanje i restauraciju. Nekada se čak dopuštala i vožnja na krovu voza, ali je nakon smrti jedne osobe ova praksa postala zabranjena.

Povezane vijesti

Mali bok rajska plaža za savršen odmor

admin

Prašuma Janj: Carstvo zelenila i lijek za stres

admin

Turistička sezona u Hrvatskoj odlično počela

admin