Search
Close this search box.

Popis fakulteta nakon kojih vam se smiješi najveća zarada. Dva smjera bolje je izbjeći

Podijeli članak:

U nedavnoj studiji koju je provela New York Federal Reserve inženjerske diplome zauzele su ukupno devet od 16 mjesta najboljih fakultetskih smjerova po pitanju zarade

Studenti koji završe računalno inženjerstvo na vrhu su ljestvice. Oni uspiju dobiti najviše plaće, a prosječna godišnja plaća iznosi 73 275 eura. Nakon njih slijede smjerovi kemijsko inženjerstvo i računalna znanost Oni koji završe te fakultete u SAD-u godišnje zarade oko 68 695 eura, piše CNBC.Oglas

Očekuje se da će se takav trend nastaviti i dalje. Previđa se da će poslovi u STEM području (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) po pitanju plaća rasti dvostruko brže od poslova nevezanih uz STEM područja do 2031. godine.

Tehničko znanje, matematičke vještine i sposobnosti rješavanja problema potrebni u inženjerstvu jednako tako vrijedni su u brojnim industrijama. Zbog toga su u ovoj profesiji u prosjeku više plaće u usporedbi s drugim zanimanjima. Inženjeri također najviše profitiraju na stečenim godinama iskustva, točnije za njih su više plaćeni. Prema podacima prikupljenim u istraživanju, inženjeri u dobi od 35 do 45 godinu u prosjeku zarađuju godišnje šesteroznamenkaste iznose, prenosi Poslovni.hr.

Podaci za ovu studiju sastavljeni su iz podataka popisa stanovništva u SAD-u iz 2022. ( to su najnovijih dostupni podaci).

Nasuprot odlično plaćenim inženjerima, najslabije plaćeni smjerovi uglavnom su oni iz umjetnosti ili obrazovanja. Oni koji završe rani i predškolski odgoj u SAD-u imaju najnižu plaću na sredini karijere, svega 7332 eura više nego na početku karijere.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Turistički kompleks „Grad sunca“ Rodoljuba Draškovića u Trebinju od početka gradnje je privilegovan jer...

Poslanici u Turskoj u skupštini na dnevnom redu imali i raspravu o tome kako...

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u mjesecu martu 2024. godine iznosi 1.394...

Ministar privrede Zeničko-dobojskog Samir Šibonjić sa saradnicima je posjetio kompaniju Mettalon Plast d.o.o Zenica....

Podaci “Polazne studije o ekonomiji brige i njege u Bosni i Hercegovini” koju je...

Nezavisna zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Arijana Memić podnijela je na današnjoj sjednici inicijativu...