Search
Close this search box.

Poništena dozvola za još jednu malu hidroelektranu

Podijeli članak:

Aarhus centar u BiH javlja kako su zaprimili još jednu presudu. Naime, poništena je okolišna dozvola investitoru ECCO-CRIMA d.o.o. Prozor-Rama za izgradnju i korištenje mHE na rijeci Rami (5 mHE u nizu) mHE Gradina, Modri Vir, Crni most, Gračanica i Marina pećina!

Kako navode, Kantonalni sud u Sarajevu je utvrdio da je u ovom predmetu nedostajala ocjena provedenih dokaza od strane nadležnog Ministarstva, te da isto nije cijenilo ni primjedbe i sugestije na zahtjev za obnovu okolišne dozvole upućene od strane zainteresirane javnosti.

Također, Ministarstvo nije obrazložilo zašto smatra da nije obavezna izrada studije o procjeni utjecaja na okoliš za ovih pet malih hidroelektrana.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je propustilo obavezu adekvatnog informiranja javnosti, obzirom da je dopis za dostavljanje mišljenja upućeno samo Općini Prozor-Rama i kantonalnom Ministarstvu, a pri tome ne obrazlaže zašto javnost nije bila uključena.

– Još jednom smo dokazali da se dozvole za štetne male hidroelektrane izdaju na netransparentan način, što dovodi do devastacije vrijednih prirodnih bogatstava naše zemlje. Aarhus centar u BiH nastavlja pravne borbe u cilju zaštite okoliša! – navodi se u objavi.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Današnjim utakmicama u grupama A i B će početi drugo kolo Evropskog prvenstva u...

Već mjesec dana nema sastanaka ni pregovora partnera na državnom nivou vlasti, a ni...

Vrtoglavih, gotovo tri hiljade maraka, iznos je potrošačke korpe za mjesec april, dok penzije...

Pripadnici specijalne jedinice italijanske policije uhapili su 22-godišnju djevojku iz Bosne i Hercegovine u...

Tragedija se dogodila u mjestu Radešine, kod Konjica, gdje se utopio maloljetnik.

Savjet ministara BiH usvojio je izvještaj o radu Ekspertskog i Pravnog tima u vezi...