Položaj Romske Populacije u Jajcu: Održan radno konsultativni sastanak

Podijeli članak:

Jajce je  bilo domaćin radno konsultativnog sastanka s predstavnicima državnih, kantonalnih, lokalnih i međunarodnih institucija na temu položaja romske populacije u općini Jajce s posebnim akcentom na problem trgovine ljudima.Dio je to aktivnosti iz nedavno potpisanog Memoranduma o razumijevanju i saradnji između Općine Jajce i Kali Sara – Romskog informativnog centra iz Sarajeva.

Riječ je o projektu „Suzbijanje trgovine ljudima u BiH kroz uključivanje romskih NVO u rad referalnih mehanizama“ koji realizuje udruženje Romski informativni centar Kali Sara uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj USAID kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE.

U radu sastanka učestvovali su ambasador Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Tobias Privitelli, šef političkog odjela OHR-a i jedan od prvih zamjenika visokog predstavnika u BiH, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, MUP-a SBK, USAID/INSPIRE programa, članovi Udruženja Roma Jajce, predstavnici Centra za socijalni rad Jajce, OŠ „Jajce“ Kruščica i Romskog Informativnog centara Kali Sara.

Učesnike sastanka u ime Općine Jajce pozdravili su načelnik Edin Hozan i predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Josip Topić, a u ime Romskog informativnog centra Kali Sara predsjednik Sejdo Dervić i izvršna direktorica Sanela Bešić.

This slideshow requires JavaScript.

Uz ocjenu da Općina Jajce slovi za lokalnu zajednicu koja ulaže napore na poboljšanju položaja romske populacije na svom području, učesnici sastanka su saglasni da je prioritet u suzbijanju trgovine ljudima ekonomsko osnaživanje romskih porodica. To će doprinijeti i redovnom zdravstvenom osiguranju, redovnijem pohađanju nastave romskih učenika i smanjenju prosjačenja.

– Nema opravdanih razloga za zloupotrebu djece u bilo koje svrhe. Prevencija je zadatak svih nas, a to znači prevashodno raditi na ekonomskom osnaživanju romskih porodica i podizati svijest o zabrani zloupotrebe djece u bilo koje svrhe. Na nama je da obezbijedimo sve da sva djeca imaju uredan život, a to ćemo postići jačanjem porodice i podizanjem svijesti o vrijednosti porodice, zaključeno je sastanku u Jajcu.

Učesnici sastanka danas su posjetili i naselje Kuprešani u kojem živi najveći broj romskih porodica na području općine Jajce.

 

 

 

(Općina Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Memorandum o razumijevanju u cilju očuvanja, razvoja i promocije na domaćem i međunarodnom tržištu...

Policijski službenici Federalne uprave policije u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, a...

Red Sea Film Festival u Saudijskoj Arabiji  započeo je svoje treće izdanje, a na...

Reprezentacija.ba kao partner Sofascore donosi statističke podatke bh. internacionalaca za mjesec novembar.

Rijetki su roditelji koji se nisu susreli sa situacijom u kojoj njihovo dijete želi...

Udruženje lektora Republike Srpske bira riječ koja je obilježila 2023. godinu. Pozivaju i građane...