Search
Close this search box.

“Poljski Maldivi“ nevjerovatne tirkizne boje

Podijeli članak:

Internet su preplavile fotografije “poljskih Maldiva”, parka prirode na jugu zemlje s dva jezera nevjerovatne tirkizne boje i drvenim mostom, zbog čega zaista izgleda kao tropski raj, a ne mjesto usred kontinentalne Evrope.

Park Grodek nalazi se kod gradića Javožno blizu Katovica, na samom jugu Poljske, nedaleko od granice s Češkom i Slovačkom. Današnji park nekad je bio kamenolom, a dva tirkizna jezera svoju prelijepu boju duguju upravo tome.

Kamenolom je bio u funkciji više od stotinu godina, a zatvoren je 1990-ih. Uprkos svom postindustrijskom poreklu, park je bogat raznolikim prirodnim staništima, livadama, močvarama, šumama, a teritorija obiluje atraktivnim vidikovcima do kojih vode staze i šetališta. Dva tirkizna jezera, odnosno rezervoara vode u bivšim oknima kamenoloma zovu se Vidra i Orka i glavni su hit među izletnicima, piše Punkufer.

Jezero Vidra s drvenim šetalištem najfotografisaniji je dio parka, ali sasvim sigurno – i najfotogeničniji. Barem u toplijem dijelu godine kada sunce izvuče njegovu tirkiznu boju. Nije toliko egzotično zimi i kad je oblačno.

Drugo jezero, Orka, duboka je 18,5 metara i ne može mu se pristupiti osim u – ronilačkom odijelu.

Lokacija je posebno zanimljiva jer se roni u nekadašnjem kamenolomu, a na dnu su još uvek potopljeni brod i – dva bagera.

„Poljski Maldivi“ ipak bi mogli da vas razočaraju ako tražite bilo šta više od šetnje ili piknika s dobrim pogledom. Naime, u parku nema ničega, možda tek sladoled na parkingu na vrhuncu sezone. Ali odlična su ideja za poludnevni izlet u prirodu iz Krakova ili Katovica.

Do parka Grodek možete doći vozom ili automobilom, pa ako budete u okruženju, razmislite o predahu od kulture i istorije uz šetnju ovim zanimljivim parkom koji će vas osvojiti svojim prizorima i bojama, prenosi RTCG.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Vlasti u Grčkoj jučer su zatvorili arheološki lokalitet Akropolj, jer je tu zemlju zahvatio...

Novi izvještaj Boston Consulting Group, The Network i The Stepstone Group, a u koji...

Netflixov šestodijelni dokumentarac “Hitler and the Nazis: Evil on Trial” postavlja pitanje da li...

Bh. nogometni reprezentativac Amar Dedić jedna je od želja italijanskog prvoligaša Napolija koji je...

Osigurati transparentnost finansiranja političkih stranaka u Bosni i Hercegovini. Tako glasi jedan od 14...

Policija u Doboju sumnjiči najmanje dva izvršioca za krivično djelo teška krađa nad privrednim...