Poljska: Hiljade demonstranata protiv gotovo potpune zabrane pobačaja

Nekoliko hiljada osoba ponovno je u petak demonstriralo ulicama Varšave protiv gotovo potpune zabrane pobačaja nakon što je stupila na snagu presuda Ustavnog suda kojom se zabranjuje prekid trudnoće u slučaju anomalija fetusa.

Protesti su se održali u nekoliko poljskih gradova već treću noć zaredom.

Nakon presude u srijedu, pobačaj je sada dozvoljen samo u slučajevima silovanja ili incesta ili kada trudnoća ugrožava život majke.

Većina Poljaka usprotivila se strožoj zabrani pobačaja.

Demonstranti u Varšavi, uprkos  koronavirusnim restrikcijama i veoma niskim temperaturam, marširali su ulicama skandirajući “sloboda, jednakost i abortus na zahtjev”, javlja BBC.

Mnogi su nosili transparente sa sloganima među kojima su “Moja vlada me ubija”, “Moje tijelo, moj izbor” i “Revolucija ima matericu”.

Presudom Ustavnog suda iz oktobra utvrđeno je da je zakon iz 1993. godine koji dozvoljava pobačaj u slučajevima teških i neizlječivih abnormalnosti kod fetusa neustavan.

U 2019. godini, 98 posto pobačaja urađeno je na toj osnovi, što znači da je presudom faktički zabranjena velika većina prekida trudnoće.

Presuda je izazvala bijes pristalica prava na pobačaj, potaknuvši proteste koji su prerasli u opće antivladine demonstracije.

Poljska konzervativna vlada, koja je čvrsto povezana s uticajnom katoličkom crkvom u zemlji, podržava presudu.

BHRT