Search
Close this search box.

Poljoprivredna zadruga iz Šipova ne dobija premiju za mlijeko – Ko koči isplatu?

Podijeli članak:

Poljoprivredna zadruga “Planinsko mlijeko” iz Šipova ne dobija premiju za mlijeko već osam mjeseci. Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine im ne isplaćuje novac iako tvrde da su im dostavili svu potrebnu dokumentaciju. Premija je prvotno bila odobrena i stavljena na trezorsku isplatu. Druge poljoprivredne zadruge uredno su dobile novac na osnovu identično dostavljene dokumentacije. Ko koči isplatu premija za mlijeko?

“Planinsko mlijeko” Šipovo ne može da dobije premiju za mlijeko. Podnijeli su potrebnu dokumentaciju. Naknadno im je usmeno rečeno da im fale fiskalni računi. Ostale poljoprivredne zadruge u Republici Srpskoj koje apliciraju za premiju za mlijeko u Federaciji BiH, priča nam naš sagovornik, godinama ostvaruju svoja prava bez fiskalnih računa.

“Ja kad sam kontaktirao pravnika on mi je rekao da mi po zakonu kao velepordaja u Republici Srpskoj ne trebamo da posjedujemo fiskalne račune. Ja sam gospođu nazvao, ona je meni rekla pa znaš, pa mora. Ja kažem nemamo jer nam ne treba”, priča direktor PZ “Planinsko mlijeko” Milorad Kozomara.

Dostavili su nam svu dokumentaciju koju su slali nadležnim institucijama kao i Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH. Nikakav odgovor ne dobijaju više od 120 dana. U odgovoru za BHRT iz resornog ministarstva odbacuju bilo kakve tvrdnje da je riječ o diskriminaciji poljoprivrednih proizvođača naročito na etničkoj osnovi.

“Nesporna je obaveza otkupljivača koji nije prerađivač da dostavi pored poreske fakture i fiskalni račun prema prerađivaču. Poljoprivredna zadruga ‘Planinsko mlijeko’ je u ime klijenata sa područja Federacije BiH podnijela zahtjev za premiju za mlijeko u prvom kvartalu bez fiskalnih računa dok je za drugi kvartal nabavila fiskalnu kasu i podnijela zahtjev sa fiskalnim računima. Navedena zadruga je svojim dopisom ukazala da ima saznanja kako određene zadruge s područja entiteta Republika Srpska ostvaruju novčane podrške za svoje kooperante sa područja Federacije bez fiskalnih računa, što je predmet provjera ovog Ministarstva”, naveli su iz resornog ministarstva.

“Ministarstvo je naplatilo PDV od mlijeka koje su prodali mljekarama, a mi predali i smatramo da bi ti poljoprivredni proizvođači trebali dobiti svoju premiju, a oni ako imaju spor sa zadrugom neka ga rješavaju. Poljoprivredni proizvođači nikako ne bi trebali da trpe, jer nama ta premija bukvalno znači opstanak. Ugrožene su nam porodice”, ističe Rade Klinac, mljekar iz Glamoča.

Dok provjere pod kojim uslovima godinama isplaćuju premije i upoznaju se sa svojim pravilima, kooperanti čekaju premije. Riječ je o 18 kooperanata sa područja Federacije BiH. Uglavnom su povratnici.

“Odbijam da vjerujem da u 2023. godini može da se desi jedna takva diskriminacija, jedna takva šutnja od administracije gdje obični ljudi, poljoprivrednici trpe i čekaju premiju od koje žive. I to sve zbog ko zna kakvih razloga”, kaže Nemanja Davidović, direktor Centra za podršku povratnika USK.

“Planinsko mlijeko” Šipovo preuzima mlijeko u osam opština na području Bosne i Hercegovine. Cijena otkupa je, kažu, daleko viša u odnosu na ostale. Sumnjaju na brojne malverzacije.

“Mi smo zadruga koja je tek osnovana i počeli smo da rastemo. I onda smo trn u oku svima. Apsolutno nisu smatrali da ćemo mi uspjeti. Pod svaku cijenu se konkurencija naša trudi da nas skloni sa terena”, kaže Kozomara.

Primjetna je i manipulacija otkupnom cijenom na tržištu. Litra mlijeka u Bosni i Hercegovini od farmera otkupljuje se od 40 feninga do 87 feninga po litri. Da li su poljoprivredni proizvođači žrtve politike, slučajne ili namjerne greške ili mljekarskog lobija?

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka