Politička trgovina foteljama u BPK?

Tužilaštvo Bosansko-podrinjskog kantona provjeriće da li je bilo nezakonitih radnji uoči osiguravanja dovoljnog broja ruku za smjenu ministrice MUP-a. Akteri snimka koji je postao viralan negiraju optužbe. Političke trgovine u bh. društvu su česte. Međutim, rijetki su primjeri kad one dobiju sudski epilog i završe pravosnažnimpresudama.

[embedded content]

RAZGOVOR EDIMA FEJZIĆA I SEADA TATARINA

“30 hiljada za MUP, kad, kad se postavi, 30 hiljada za MUP i 20 za bolnicu, jesi zadovoljan- jesam. Jesi ti zadovoljan- jesam?

Zastupnik Edim Fejzić i Sead Tatarin razgovaraju o novcu koji se nudi za određene pozicije u MUP-u i Kantonalnoj bolnici. I to je dogovor o trgovini između SDA i koalicionih partnera, kažu oni koji su snimak objavili. Prema audiozapisu za poziciju ministra policije bila je zainteresirana SDA, čiji je član Nijaz Musić i objelodanio snimak. I upravo članovi KO SDA pozivaju nadležne da provedu istragu nakon objavljenog snimka.

NIJAZ MUSIĆ, zastupnik SDA u Skupštini BPK Goražde

Radi se o političkoj svakodnevnici kada je upitanju trgovina pozicijama. Nisam optimista da će se bilo šta uraditi jer je takav stav zauzeo KO SDA, druga stav ljudi koji traže da se uključe istražni organi nema mi logike da će uraditi bilo šta protiv sebe. Ovo što se desilo baca veliku ljagu na SDA čiji sam i ja član.

Kažu, problem je nastao nakon što bivša ministrica unutrašnjih poslova nije željela, po nalogu SDA, da poništi konkurs za prijem novih policajaca. I tako trgovina foteljama, pozicijama i rukama, ispostavlja se, u Bosni i Hercegovini je normalna pojava. Akter snimka Edim Fejzić navode negira, te je pokrenuo krivične prijave i tužbe protiv Musića.

EDIM FEJZIĆ, zastupnik Goraždanske priče u Skupštini BPK Goražde

Pričali smo o donacijama koje je trebalo obezbijediti za MUP i Kantonalnu bolnici u tom iznosu, a oni su to preokrenuli kako njima odgovara da bi dali do znanja javnosti i kako bi mene i Tatarina povrijedili.

I priča se skoro uvijek svede na to ko je sačinio snimak. Moralne odgovornosti nema,a što je poražavajuće i krivična izostane, jer akteri snimaka koji govore o kriminalnim radnjama ne budu procesuirani. Pokazale su to i tzv. afere “Papak” i “Asim”.

IVANA MARIĆ, politička analitičarka

Dok pravosuđe ne počne radiit svoj posao, dok ne počne sankcionisati takve kriminalce neće se ništa promijeniti.

Zadnjim dešavanjima u skupštini BPK pozabavit će se i Kantonalno tužilaštvo u Goraždu, koje najvaljuje istragu o snimku i mogućem kriminalu. Javnost sa nestrpljenjem očekuje kako će rezultirati istraga

BHRT