Jajce Online
BOSNA I HERCEGOVINAVIJESTI

Političari ne prijavljuju višemilionsku imovinu, sankcija nema

Dugačka je lista bh. političara koji svu svoju imovinu ne prijave u zvanični imovinski karton. Rupa u postojećim zakonskim rješenjima im to omogućava. Nema kontrole, a ni sankcija. Podacima o neprijavljenoj pokretnoj i nepokretnoj imovini višemilionske vrijednosti, za sada se bave samo novinari.

Predsjednik SDS-a i parlamentarac Mirko Šarović u imovinskom kartonu nije naveo da posjeduje šest nekretnina u Beogradu. Do takvog saznanja došli su novinari Centra za istraživačko novinarstvo. Uvidom u zvanične dokumente, došli su do podatka da Šarović i njegova supruga posjeduju dva stana, na Dedinju i Vračaru, kuću i tri zemljišne parcele. Kada ih je stekao i zašto ih nije prijavljivao u imovinskim kartonima? Odgovor na ta pitanja novinarima CIN-a nije dao.

“Iako sam mu predočila dokumenta sa njegovim imenom i prezimenom, sa adresom stanovanja, poricao je i uporno je govorio: ‘Nemam ništa u ovom trenutku u Srbiji, u Beogradu na svoje ime’. U ime supruge nije želio da govori o njenim nekretninama, upućivao nas je da nju kontaktiramo, da s njom porazgovaramo o tome, što smo mi i uradili. Što je gospođa Šarović i potvrdila, da trenutno imaju još dvije nekretnine u Beogradu, odnosno da imaju dvije nekretnine, tj. stan na Dedinju i stan na Vračaru, a kako ona tvrdi kuću na Zvezdari sa tri zemljišne parcele su prodali”, navodi novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Milena Mitrović.

Šarović nije jedini. Dobro su poznati brojni slučajevi neprijavljanja imovine, od stanova, do garaža i jahti. Izborni zakon BiH je jasan – izabrani zvaničnici su dužni prijaviti svu imovinu, ušteđevinu, ukupan iznos i izvor prihoda, iznose na bankovnim računima, dugovanja. Obavezni su prijaviti i imovinu članova najuže porodice. Međutim, ono što navedu niko ne provjerava.

“CIK nije odgovorna za tačnost navedenih podataka u obrascu izjave o imovinskom stanju, i nije nadležna za provjeru tih podataka”, kaže Zehra Tepić iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Osim kontrola, nema ni sankcija. Moguće rješenje je formiranje nezavisnih komisija, smatraju u Transparency International.

“Komisija koja bi kontrolisala imovinske kartone i sankcionisala sve one nosioce javnih funkcija koji ne prijave ili koji dođu do enormnog bogaćenja. To bi bilo najbolje zakonsko rješenje u početku, a naravno i reakcija pravosudnih institucija kao konačnica bi dovela do znatnog smanjenja svih ovih nepravilnosti”, ističe Damjan Ožegović iz Transparency International BiH.

Dok se zakonodavni okvir ne izmijeni, do podataka o neprijavljenoj imovini višemilionske vrijednosti u zemlji i inostranstvu, kao i do sada dolaziće isključivo novinari. Upravo oni sa norveškog portala e24, nedavno su objavili podatak da 67 državljana Bosne i Hercegovine posjeduje 105 nekretnina u Dubaiju. Ne bi čudilo da se među vlasnicima nalaze upravo domaći visokopozicionirani političari.

Povezane vijesti

Vojnici hodaju goli i bosi, potrebno dodatnih 45,8 miliona maraka

admin

Sutra nas očekuje nešto niža temperatura, mogući pljuskovi

admin

PREVOZNICI U RS POČELI PROTEST: Ne voze robu i ne toče gorivo

admin