Policija pretresa kuću Abdulaha Skake u Sarajevu, više privedenih u akciji Vizionar

Podijeli članak:

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo od jutros vrše pretrese na više lokacija, a među njima je i porodična kuća bivšeg gradonačelnika Sarajeva i aktuelnog ambasadora BiH u Kataru Abdulaha Skake (SDA).

U akciji kodnog naziva “Vizionar” već je privedeno više osoba u službene policijske prostorije.

Pretresi se vrše na više lokacija u općinama Stari Grad, Centar i Vogošća, a sprovode je pripadnici Sektora kriminalističke policije i Sektora za policijsku podršku MUP-a Kantona Sarajevo.

Akcija se provodi zbog sumnje u počinjenje više krivičnih djela, između ostalog – zloupotreba položaja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi.

Za sada nije poznato da li je i Abdulah Skaka zvanično uhapšen, ali saznajemo da jutros prisustvuje pretresu svoje kuće.

Podsjetimo, njemu je putem Ministarstva vanjskih poslova BiH (MVP) nedavno upućen poziv da se odazove tužiteljima u Sarajevu.

Prije nekoliko dana uputio je zahtjev MVP-u za napuštanje zemlje u kojoj se nalazi na diplomatskoj misiji (Katar) te najavio da će u narednom periodu koristiti godišnji odmor.

Skaka je pozvan u svojstvu osumnjičenog i postoji mogućnost da mu bude predložen pritvor ili mjere zabrane što bi moglo značiti i kraj njegove ambasadorske karijere kao što se nedavno dogodilo ambasadoru BiH u Maleziji Senaidu Memiću (SDA).

Na osnovu zaprimljenih prijava u proteklih nekoliko godina u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu je formirano nekoliko predmeta protiv Skake.

(Klix)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Protekli vikend održana je Velika nagrada Monaka, a najbolje vozače Formule 1 pratili je...

U posljednje vrijeme naša reprezentacija je iz dijaspore dobila nekoliko kvalitetnih igrača (Dedić, Gazibegović,...

U okviru projekta “Dani cirkularne ekonomije 2023.” , a kojeg implementira Centar za obrazovanje...

NK GOŠK iz Gabele i FK Krupa u regularnom dijelu sezone Prve lige FBiH...

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica govorio je za Klix.ba o sigurnosnoj situaciji...

Samo u protekle četiri godine našu zemlju napustilo je šest i po hiljada profesionalnih...