Pokvareni robot se “zbunio” i ubio čovjeka

Podijeli članak:

Robot u Južnoj Koreji ubio je čovjeka kojeg nije uspio razlikovati od kutija hrane s kojima je rukovao. Smrtonosni incident se dogodio kada je muškarac u 40-im godinama, zaposlenik tamošnje kompanije za robotiku, pregledavao pokvarenog robota.

Robotska ruka, koja je od čovjeka mislila da je kutija povrća, zgrabila ga je i gurnula njegovo tijelo o pokretnu traku, smrskavši mu lice i grudi, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap, javlja BBC.

Muškarac je prevezen u bolnicu, ali je tamo kasnije preminuo. Prema Yonhapu, robot je bio odgovoran za podizanje kutija paprika i njihovo prebacivanje na palete.

Čovjek je provjeravao rad senzora robota prije njegovog probnog rada u fabrici za sortiranje paprike u provinciji Južni Gyeongsang. Test je prvobitno bio planiran za 6. novembar, ali je odložen za dva dana zbog problema sa senzorom robota.

BBC podsjeća kako je u martu ove godine , muškarac iz Južne Koreje u svojim 50-im godinama zadobio ozbiljne povrede nakon što ga je zarobio robot koji je radio u fabrici za proizvodnju automobilskih delova.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Lakše je poslovati u Kolumbiji, nego u BiH, kažu svjetski parametri. Bosna i Hercegovina...

U kalesijskom naselju Jajići danas su općinski načelnik Sead Džafić, ministar poljoprivrede, šumarstva i...

Rast cijena nekretnina u Bosni i Hercegovini doveo je do inicijative o uvođenju većeg...

Osim plaća od Nove godine trebale bi rasti i penzije. Riječ je o redovnom...

Pripadnici njemačke Savezne policije u civilu juče su uhvatili na djelu tri državljanke Bosne...

Za nekoliko dana navršit će se četiri puna mjeseca od krvavog pohoda i zločina...