Pokušao se zaposliti u MUP s falsifikovanom diplomom

Podijeli članak:

Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona je 11. aprila podiglo optužnicu protiv H.B. (1979.), iz Mostara, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo – krivotvorenje isprave, a optužnica je u cijelosti potvrđena od strane suca za prethodno saslušanje Općinskog suda u Mostaru.

Kako je saopćeno iz Kantonalnog tužilaštva, optužnicom se H.B. tereti da je 14. aprila 2021. godine u Mostaru, prilikom prijave na Javni natječaj od 3. aprila 2021. godine za prijem namještenika na radno mjesto – viši referent VKV automehaničar u Odjelu prometne tehnike naoružanja i tehničke zaštite MUP-a HNK-a Mostar, predao ovjerenu presliku diplome o završenoj srednjoj stručnoj školi, izdanu od strane JU Mješovita srednja saobraćajna škola u Sarajevu, na koje radno mjesto je i izabran.

Nakon toga je, u fazi provjere validnosti priložene diplome, utvrđeno da imenovani ne prolazi kroz evidencije navedene škole odnosno da ta škola nije izdala navedenu diplomu, što mu je bilo poznato, te je tako, na taj način, lažnu javnu ispravu uporabio kao pravu, čime je počinio kazneno djelo-krivotvorenje isprave, saopćilo je Kantonalno tužilaštvo Mostar.

(Fokus.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U okviru projekta “Dani cirkularne ekonomije 2023.” , a kojeg implementira Centar za obrazovanje...

Uspješna akcija u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga izvedena je nedavno na području Jajca,...

NK GOŠK iz Gabele i FK Krupa u regularnom dijelu sezone Prve lige FBiH...

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica govorio je za Klix.ba o sigurnosnoj situaciji...

Samo u protekle četiri godine našu zemlju napustilo je šest i po hiljada profesionalnih...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za Azeminu Šipragu iz Travnika koja ima rak dojke...