Pokrenuta inicijativa za spas Plive, OV Jajce usvojilo zaključke

Podijeli članak:

Općinsko vijeće Jajca nedavno je usvojilo zaključak izražavajući zabrinutost zbog geoloških istraživanja u općini Jezero. Načelnik Edin Hozan predstavio je zaključke i stavove javnosti.

Načelnik općine Jajce, Edin Hozan, istaknuo je važnost zaštite rijeke Plive i cjelokupnog okoliša. Geološka istraživanja u susjednoj općini Jezero izazvala su zabrinutost jer se nalaze u neposrednoj blizini korita rijeke Plive, te postoji strah od negativnog utjecaja na vodu i okoliš. Načelnik je naglasio da je rijeka Pliva izvor pitke vode te da je ključno sačuvati je za buduće generacije. S

Stavovi i zaključci javnosti su također predstavljeni kako bi se istaknula podrška za zaštitu rijeke i protivljenje istraživanjima.

– Općinsko vijeće Jajca nedavno je usvojilo zaključak kojim se izražava zabrinutost zbog planiranih geoloških istraživanja u susjednoj općini Jezero. Ta istraživanja provode se na lokalitetima Sinjakovo, Hotomalj i Bag, koji se nalaze u blizini korita rijeka Plive, Jošavke i Majdanke. U cilju zaštite rijeke Plive i cjelokupnog okoliša, Općinsko vijeće traži od nadležnih institucija da pruže informacije o spornim istraživanjima i njihovom potencijalnom utjecaju.

Jedna od glavnih briga je blizina naselja gdje se provode istraživanja, kao i pitanje odlaganja tehničke vode koja se koristi u tim procesima. Postoji strah da ta voda može završiti u potocima i, konačno, u rijeci Plivi. Iako pitanje štetnosti rudnika ostaje za stručnjake da procijene, važno je također poslušati glas naroda koji se suprotstavio svim oblicima istraživanja. Također je važno sagledati iskustva drugih mjesta koja su se susrela s takvim istraživanjima i eventualnim otvaranjem rudnika.

Kao načelnik općine Jajce, zajedno sa predsjedavajućim OV Jajce Josipom Topićem i 25 vijećnika, smatramo da bi provedba ovih procesa negativno utjecala na floru i faunu u dolini Plive. Svi su svjesni da je rijeka Pliva jedan od najvažnijih izvora pitke vode u Evropi te da je važno očuvati je i zaštititi. Također se ističe potreba za razvojem turizma i drugih prihvatljivih djelatnosti duž njezinih obala kako bi se sačuvao netaknuti okoliš.

Kao odgovor na ove brige, Općinsko vijeće Jajca je donijelo Zaključak i odlučno će poduzeti dodatne napore kako bi se ostvarili planovi za zaštitu rijeke Plive. Rijeka Pliva je neophodna za opskrbu pitkom vodom grada Jajca i Banja luke, ali je isto tako ključna za razvoj turizma u tom području. Svi se trebaju složiti oko važnosti zaštite rijeke Plive i njezinih obala kako bi se osigurala održivost i njeno buduće korištenje.

Inicijativu sam predložio, drago mi je, da su je vijećnici prepoznali te jednoglasno podržali. Nadam se da ćemo realizirati sve naše zacrtane ciljeve, napisao je Edin Hozan na svojoj FB stranici.

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Slika Pabla Pikasa Buste de femme (Bista žene), koju je naslikao dvije godine prije...

U realnom svijetu stvarno ekonomsko tržište zahtijeva raznovrsnu radnu snagu, piše Večernji list BiH.

Anel Ahmedhodžić rođen je prije 24 godine u Malmeu, a odrastao je u gradskoj...

Na društvenim mrežama korisnici su podijelili snimak odmjeravanja snaga u potezanju konpoca između vojnika...

U kina u BiH 8. juna stiže finski ratni akcioni spektakl smješten u vrijeme...

Samo četiri sata nakon što ste pojeli orahe ili popili orahovo ulje, poboljšali su...