Pokrenuta inicijativa za smjenu ministra Josipa Grubeše

Članovi Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH pokrenuli inicijativu za smjenu ministra pravde u Vijeću ministara BiH Josipa Grubeše.

Inicijativu je danas Komisiji predložio poslanik DF-a Zlatan Begić, a kao obrazloženje je naveo “loše rezultate rada i neodazivanje na saslušanje pred Privremenom istražnom komisijom”.

Od sedam prisutnih članova komisije, inicijativu je podržalo šest, dok je Alma Čolo iz SDA bila uzdržana.

“Smatram da ministar pravde nije ništa uradio u ovom mandatu i ne mogu procijeniti da li je njegov nedolazak namjeran”, rekla je Čolo i istakla da Komisija ima dovoljno ruku da se takav zaključak izglasa.

Ona je navela i da će kao jedini član komisije koji je dio parlamentarne većine biti uzdržana, na šta joj je Begić rekao da i je on dio te većine, ali da bi isto uradio i da je ministar iz njegove stranke koji je radio loše.

Predsjedavajući Komisije Damir Arnaut rekao je da ne može sa sigurnošću da kaže da li će se ova inicijativa naći na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma, ali da nije isključeno da već sutra parlament BiH raspravlja o Grubešinoj smjeni.

BHRT