Search
Close this search box.

Pokazala da se sve može kad se hoće: Inžinjerka Edina Muratović-Isović bavi se uzgojem aronije

Podijeli članak:

Da se sve može kad se hoće, dokazala je Edina Muratović-Isović, magistrica građevine iz Bihaća.

Ona je primjer kako je moguće uspješno balansirati između profesionalnih obaveza i ljubavi prema prirodi, pronalazeći unutrašnje zadovoljstvo i mir u radu na svojoj plantaži aronije.

Rodni Bužim

Kako je navela za “Avaz“, osim rada u jednoj firmi sa sjedištem u Bihaću i angažmana kao vanjskog saradnika za brojne projektne biroe, Edina svoje slobodno vrijeme provodi na plantaži aronije u rodnom Bužimu.

– Ljubav prema prirodi je urođena jer sam rođena u najljepšem dijelu naše lijepe BiH. Odmalena sam živjela u skladu s prirodom i prirodnim okruženjem. Do sada su ljudi u poljoprivredi radili jer im je to bio osnovni izvor prihoda, ja sam to naslijedila od svojih roditelja. Hvala Bogu, ja imam drugi izvor prihoda i ovo radim iz hobija – kazala je Edina za “Avaz“.

U branju aronije pomažu joj porodica i rođaci. Avaz

Dodaje kako je aronija jedna od najzdravijih biljaka koje uspijevaju na našem području i jedan od najboljih antioksidanasa, djeluje pozitivno na kancerogene ćelije, a dobra je za podizanje krvne slike i generalno za poboljšanje stanja organizma u toku i poslije hemoterapija.

– Uzgoj aronije je moj hobi koji doprinosi boljem zdravlju moje porodice, rođaka, prijatelja i generalno kupaca. A njihovo zadovoljstvo je moj najveći izvor zadovoljstva – naglasila je Edina.

Dva proizvoda

Njena plantaža daje dva proizvoda – svježu aroniju i hladno cijeđeni sok sa stopostotnim udjelom voća, bez aditiva i šećera. Biljke se zalijevaju isključivo vodom iz prirodnog izvora i hrane se stajskim gnojivom. Iako od uzgoja aronije nije moguće živjeti, Edina naglašava da su lično zadovoljstvo, psihički mir i duhovna sreća zagarantirani.

Istakla je da joj u berbi pomažu porodica i rodbina, koji su joj, također, velika podrška u ovom poslu.

– Tu su moja majka, sestre, zetovi, suprug, kćerke i moje daidže, tetke i prijatelji. Uglavnom, svi pomognu tokom berbe, i to iskoristimo kao porodično okupljanje, uz janje na ražnju ili neki dobar roštilj – navela je Edina.

 

Ima 300 grmova

Edina trenutno ima 300 grmova aronije na 1.500 kvadratnih metara koji su u maksimalnom rodu i prinosu. Proizvode uglavnom plasira na lokalnom nivou, a neku manju količinu preko prijatelja izveze i u inozemstvo. Uglavnom, nema uhodan lanac prodaje, niti zadrugu koja otkupljuje aroniju.

Ona smatra da je rad u poljoprivredi za ženu težak, ali da svaki biznis ima svoju nafaku te ukoliko neko ima san i želju da se bavi time, rezultati će doći.

 

(Avaz.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Domaći sok od kupina nije samo ukusan već izuzetno zdrav. S jednom čašom dnevno...

Kad smo se početkom ljeta prošle godine sreli s jednom osobom kojoj vjerujemo kada...

Ovogodišnji Sarajevo film festival (SFF) biće otvoren 16. avgusta svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu...

Bosanac Elvir Klempić imenovan je za višeg savjetnika američkog predsjednika Joe Bidena za vezu...

Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, u sklopu Ambulante za terapiju bola, počela...

Tridesetdevetogodišnji muškarac iz Tuzle čiji su inicijali S.T. preminuo je u Službi hitne medicinske...