Pojednostaviti uvoz radnika iz inostranstva

Podijeli članak:

Odliv radne snage iz Bosne i Hercegovine je evidentan i treba pojednostaviti uvoz radnika iz inostranstva, konstatovano je danas na sastanku članova Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH sa predstavnicima Ministarstva bezbjednosti, Ministarstva civilnih poslova i Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Na sastanku je razgovarano o ekonomskim i bezbjednosnim aspektima boravka i eventualnog radnog angažovanja stranaca u BiH, ilegalnim i legalnim migracijama, procedurama dobijanja radnih dozvola, procesu prekvalifikacije domaće radne snage, te o postojećoj zakonskoj regulativi koja tretira ova pitanja.

Konstatujući da se posljednjih nekoliko godina Bosna i Hercegovine suočava sa velikim odlivom radno sposobnog stanovništva i nedostatkom kvalifikovane radne snage, sagovornici su ocijenili potpuno opravdanim učestale zahtjeve domaćih poslodavaca i privrednika za liberalizacijom domaćeg tržišta rada i povećanjem kvote uvoza radnika iz inostranstva, saopšteno je iz parlamenta.

Na sastanku je upozoreno na permanentan nedostatak radne snage u građevinarstvu, metalskoj i drvoprerađivačkoj industriji, turizmu i ugostiteljstvu, te naglasili važnost pojednostavljenja procedura i rokova za izdavanje radne dozvole, kao i utvrđivanja deficitarnih zanimanja i bolje koordinacije institucija na različitim nivoima vlasti.

Istaknuta je, takođe, i potreba veće odgovornosti prilikom procedure izbora stranih radnika, a posebno je naglašen problem neadekvatne popunjenosti diplomatske mreže BiH u zemljama odakle se ta lica angažuju.

Predstavnici institucija ukazali su i na bezbjednosne izazove prilikom uvoza radne snage i važnost bezbjednosnih provjera lica koja podnose zahtjeve za radnim dozvolama.

S tim u vezi, istaknuto je da je potrebno preduzeti sve potrebne mjere radi sprečavanja ilegalnih migracija i slučajeva krijumčarenja radnika koji iz zemalja trećeg svijeta dolaze u BiH.

Članovi Komisije rekli su da će, u okviru svojih nadležnosti i parlamentarnog kapaciteta, uložiti dodatne napore kako bi se situacija u ovim oblastima popravila, te podsjetili na inicijative i zaključke ove Komisije kojim se traži od nadležnih institucija da se proces zapošljavanja stranaca u Bosni i Hercegovini vodi po pojednostavljenim procedurama, a da se prilikom propisivanja kvota radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH strogo vodi računa o zaštiti prava domaće radne snage.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Ryanair je prošle sedmice najavio uvođenje letova za Sarajevo iz pet evropskih gradova počevši...

U subotu, 9. prosinca, restoran Gastro Globus u Zagrebu bit će poprište svečane donatorske...

Konkretni koraci prema suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesijskih ugovora za planirani projekt...

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike (FMRSP) ističe da je kreirana privremena lista domaćinstava...

Okružni sud u Banjaluci osudio je Vladimira Čančara, specijalistu ginekologije i akušerstva iz Univerzitetske...

Pornografske web-stranice mogle bi uvesti niz velikih promjena koje uključuju provjeru kreditnih kartica i...