Search
Close this search box.

Pojavljuju se lažni inspektori i policajci?!

Podijeli članak:

U institucijama koje važe kao one u kojima treba da se osjećamo bezbijedno, najviše se propusta dešava. Od bježanja zatvorenika iz sudske policije, lažnih inspektora i policijskih službenika do lažnog predstavljanja, primjera je previše. Pitanje je, kako je moguće da na sve to reakcije ili izostaju ili se dese kad je šteta već napravljena?

Posljednji primjer zloupotreba u državnim institucijama je lažno predstavljanje izvjesne Marije B. koja se predstavljala kao inspektor SIPA-e. Ona se bez provjere identifikacije, kretala u instituciji koja pripada Ministarstvu bezbijednosti BiH, tačnije Terenski centar Službe za poslove sa strancima u Banjaluci. Iz ove službe za BN kažu da navodi o čestim posjetama ovoj službi nisu tačni. Potvrdili su da je Marija B. dolazila ali kao pratnja direktora jedne građevniske firme za čije radnike se rješavao boravišni status u BiH.

„U skladu s propisima, strani državljani moraju lično podnositi zahtjeve za odobrenje privremenog boravka u BiH, dok pravna lica mogu angažovati pojedince za pomoć u prikupljanju potrebne dokumentacije, što u slučaju M.B. nije bila praksa. Ovim se potvrđuje da nije došlo do propusta u radu Službe za poslove sa strancima“, saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima.

I dok se loptica odgovornosti vješto prebacuje, u tužilaštvu je već formiran predmet jer je Agencija za istragu i zaštitu BiH SIPA podnijela izvještaj banjalučkom Okružnom javnom tužilaštvu protiv Marije B. zbog krivičnog djela lažno predstavljanje. Iz tužilaštva su za BN potvrdili da je predmet dodijeljen u rad postupajućem tužiocu. Ukoliko se dokaže njena krivica, prijeti joj maksimalna kazna do godinu dana zatvora. Novinar Nikola Morača,koji godinama prati ovu tematiku, smatra da bi kazne trebale biti pooštrene.

„Krivično djelo lažno predstavljanje, maksimalna kazna do godinu dana zatvora, prosto nevjerovatno. Bilo ko u ovoj zemlji može se lažno predstaviti neće otići u zatvor jer svi znamo da se kazna do godinu dana zatvore plaća novcem 100 maraka za dan zatvora. Ko god je pravio ove zakone njega prvog treba hapsiti ali trebalo bi ga prvo ispitati“, ističe Nikola Morača, novinar.

Najupečatljiviji slučaj propusta državnih službenika je prošlogodišnji bijeg iz banjalučkog Osnovnog suda. Presuđeni pedofil Ivica Mišković, kao u filmovima, pobjegao je kroz prozor suda nakon izricanja presude kojom je osuđen na 4 godine zbog zlostavljanja devetogodišnje unuke.

Nameće se pitanje kako je moguće da dolazi do tako ogromnih propusta.

„Ima malo aljkavosti, neodgovornosti ali i malo gubljenja autoriteta i kod pojedinaca i u institucijama u javnom mnjenju i ambijentu, vidimo sve šta se događa. Autoritet i institucija i nosilaca funkcija u dobroj mjeri je opao i to vam ide od vrha do dna“, smatra Duško Vejnović,  profesor na Fakultetu bezbjednosnih nauka Banjaluka.

Da su prevare moguće i na najvišem nivou primjer je lažni biznismen iz Vijetnama Mai Vu Minha koji je 2019. godine na sastanku sa Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović obećao ekonomsku saradnju i investicije.

Od toga nije bilo ništa jer se kasnije ispostavilo da njegova firma nije velika korporacija,kako je predstavljeno, nego manja firma sa oko 2500 evra prihoda, a da bi se lažni biznismen Minh prikazao kao bitan, fotošopirao je  fotografije sa svjetskim liderima.

I onda se s pravom postavlja pitanje kako se Republika Srpska uopšte dovela u situaciju da se prevaranti slobodno šetaju, da dogovaraju biznise s domaćim funkcionerima, ali i šta rade domaće bezbjednosne institucije.

(BN) Foto: Ilustracija

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uprkos brojnim upozorenjima nadležnih institucija iz godine u godinu o tome šta se sve...

Nova studija je otkrila da navike spavanja mogu biti rani znak potencijalnog lupusa.

Proizvodnja cigareta nekada je zahtijevala tehnologiju koja je bila smještena samo u velikim fabrikama....

Slovenija će produžiti kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom za još šest mjeseci,...

Italijanska Serija A naredne sezone bi mogla imati šest predstavnika u Ligi prvaka, što...

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, uz podršku Vlade Njemačke putem Deutsche Gesellschaft für Internationale...