Search
Close this search box.

Pojačana kontrola kretanja domaćih životinja i prometa mesa u RS, za 15 dana izrečene kazne od 7.000 KM

Podijeli članak:

Veterinarska inspekcija Republike Srpske sprovodi pojačane kontrole obilježavanja i kretanja domaćih životinja, te prometa mesa za javnu potrošnju radi sprečavanja ponovnog izbijanja afričke kuge svinja, a tokom dvosedmične akcije u 25 slučajeva su utvrđene nepravilnosti i izrečene upravne mjere za otklanjanje propusta i novčane kazne od 7.000 KM.

Do sada je kontrolisano 38 objekata u dijelovima Republike Srpske u kojima, s obzirom na prethodnu epizootiološku situaciju, postoji veći rizik od nelegalnog prometa svinja i svinjskog mesa, a u narednom periodu pojačane kontrole biće nastavljene na teritoriji cijele Republike Srpske.

Primarna svrha pojačanih inspekcijskih kontrola je suzbijanje širenja zaraznih bolesti životinja, od kojih su mnoge zoonoze, što znači da se prenose i na ljude, te pored ogromne štete za stočarstvo i prehrambenu industriju predstavljaju ozbiljan rizik i za zdravlje ljudi, saopšteno je iz Inspektorata.

U skladu sa navedenim, jedini adekvatan način za stavljanje pod kontrolu zaraznih bolesti životinja jeste kontrolisano kretanje i transport životinja, te promet namirnica životinjskog porijekla u skladu sa propisima i pod nadzorom nadležnih organa.

Sve životinje na domaćim farmama obavezno moraju biti obilježene i za njih u pogledu zdravstvenog stanja trebaju biti provedene mjere propisane od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Takođe, prometovati se mogu samo životinje koje su obilježene i koje imaju uvjerenje o zdravstvenom stanju kojim se dokazuje da su životinje zdrave i da potiču sa područja gdje nema zaraznih bolesti, te da je dozvoljen transport životinja.

Kada je riječ o mesu i namirnicama životinjskog porijekla koje se prometuju u mesnicama, ugostiteljskim i objektima za javnu potrošnju, isto može poticati samo iz objekata za klanje i preradu mesa koji su odobreni za tu djelatnost i koji su pod nadzorom veterinarske inspekcije.

Meso, odnosno proizvodi, moraju biti pregledani od ovlaštenog veterinara i obilježeni pečatom veterinarske inspekcije, koji predstavlja kontrolni broj klaonice ili objekta za preradu mesa.

Inspektorat ovim putem apeluje i na građane koji uzgajaju svinje za sopstvene potrebe, da se u toku uzgoja i klanja pridržavaju preventivnih mjera za sprečavanje širenja bolesti, propisanih od resornog ministarstva, posebno u područjima koja su ranije okarakterisana kao ugrožena.

Definisane mjere nisu komplikovane za sprovođenje i zahtijevaju minimum lične odgovornosti pojedinaca, a s ciljem opšteg dobra.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uprkos brojnim upozorenjima nadležnih institucija iz godine u godinu o tome šta se sve...

Nova studija je otkrila da navike spavanja mogu biti rani znak potencijalnog lupusa.

Proizvodnja cigareta nekada je zahtijevala tehnologiju koja je bila smještena samo u velikim fabrikama....

Slovenija će produžiti kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom za još šest mjeseci,...

Italijanska Serija A naredne sezone bi mogla imati šest predstavnika u Ligi prvaka, što...

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, uz podršku Vlade Njemačke putem Deutsche Gesellschaft für Internationale...