Jajce Online
GLOBUS

Pogledajte videosnimku kako su Ukrajinci uništili ruski tenk T-80 koji im je zadavao dosta muke na prvoj liniji

Specijalne snage ukrajinskog Centra za specijalne operacije Alfa objavile su videosnimku uništenja ruskog tenka T-80.

 – Neprijatelj je neko vrijeme zadavao dosta problema našim snagama na prvim položajima s taktikom brzih tenkovskih napada. Ali to nije dugo trajalo – objavila je Služba sigurnosti Ukrajine objasnivši kako su borci Središta za specijalne operacije SSU-a Alfa uspješno uništili ruski T-80.

Prema podacima neovisnih stručnjaka u Ukrajini je uništeno više od 340 tenkova T-80.

Kad je započela invazija Rusije na Ukrajinu, vojska Volodimira Zelenskoga nije imala niti trećinu topništva kao njezin agresor iz Moskve. Ali zahvaljujući ogromnoj zapadnoj pomoći kao i pozamašnoj količini zaplijenjene ruske vojne opreme situacija se preokrenula.

Danas više Ukrajina nije David, nego topnički Golijat kao i Rusija. Do takve situacije dovelo je kombinirano korištenje ukrajinske topničke artiljerije i visoko pokretljivih američkih raketnih sustava Himarsa te navođenih višecijevnih bacača GMLRS-a čime su Ukrajinci premašili učinkovitost ruskog topništva. Isto tako, mnogo zarobljenih i napuštenih tenkova i topova odavno se okrenulo protiv svojih bivših vlasnika. Takav je slučaj s s glavnom ruskom samohodnom haubicom 2S19.

Kad je krenula u veljači u napad na Ukrajinu, Rusija je imala oko 850 ovih samohodnih haubica teških 42 tone. Deset mjeseci kasnije, Rusi su izgubili čak 91 haubicu, moguće i više, no neovisni analitičari za ovu brojku imaju konkretne dokaze. I ne samo što su ih izgubili za daljnje ratovanje protiv Ukrajinaca, nego je dobar dio haubica ostao dobro očuvan i sad praši po ruskim vojnicima. Najmanje 34 haubice 2S19 koje su pale u ukrajinske ruke potpuno ispravne što je dovoljno za opremanje cijele topničke brigade.

Povezane vijesti

Veteranka iz Drugog svjetskog (98) rata htjela se pridružiti obrani Ukrajine: ‘Onda smo se borili protiv fašista, a Rusi su sada gori od fašista!

admin

Malo je kazati da su razočarani: Ukrajinci ostaju bez priželjkivanih dronova iz SAD-a; ‘S ovako modernim oružjem mogli bi gađati i ciljeve u Rusiji‘

admin

Rusi šokirali rezultatima istrage o razlozima padova borbenih aviona: Odjednom nigdje ne spominju Ukrajince, kao da nisu s njima u ratu?

admin