Search
Close this search box.

Pogledajte kako izgleda investicija vrijedna 400 miliona KM usred BiH

Podijeli članak:

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić održali su radni sastanak s predstavnicima britanske kompanije Adriatic Metals BH, na kojem je razgovarano o početku rada novog rudnika u Varešu.

Najavljeno je da će, nakon višegodišnjih priprema i ulaganja oko 400 miliona KM, rudnik srebra, cinka i olova svečano biti otvoren početkom marta te da će ovo biti istorijski dan za opštinu Vareš, Zeničko-dobojski kanton, Federaciju BiH i državu Bosne i Hercegovine.

Radi se o savremenom rudniku i najnovijim tehnologijama koje se koriste u tvz. zelenom rudarenju.

U međuvremenu, objavljen je novi video na kojem se vide razmjere ovog kolosalnog projekta u Varešu, izvještava BiznisInfo.ba. Kako se vidi, veliki kompleks se sastoji od većeg broja postrojenja za vađenje, transport i obradu rude, a tu su i novi putevi, tuneli, pruge:

Inače, premijer Pivić je istakao da Vlada pruža punu podršku najvećoj poslijeratnoj investiciji u BiH. Naglasio je da je oživljavanje rudarenja u Varešu značajno za ekonomiju i razvoj cjelokupne regije.

Dogovoreno je da se formira zajednička komisija koja će utvrditi veći iznos koncesione naknade za eksploataciju rude, što će donijeti dodatne prihode u budžete općine Vareš i Zeničko-dobojskog kantona.

 

Predstavnici Adriatic Metals BH su istakli da je politika kompanije da se fokusiraju na domaće dobavljače i radnu snagu, što potvrđuje podatak da je kompanija tokom pokretanja rudnika s dobavljačima iz Zeničko-dobojskog kantona zaključila ugovore vrijedne 133 miliona KM, a od trenutno zaposlenih oko 255 radnika, oko 200 je iz ovog kantona.

 

 

(biznis.info)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Kod Kladnja je došlo do saobraćajne nezgoda u kojoj su povrede zadobile dvije žene,...

Vrh planine Nemrut jedno je od najljepših mjesta u Turskoj za posmatranje izlaska i...

se tiče prognoze za neki naredni period, nisu nikako optimistične što se tiče proizvođačima...

Miralem Pjanić (34) je u razgovoru za talijanski Corriere dello Sport otkrio da je...

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za veljaču 2024. u Federaciji BiH iznosila...

U evidencijama zavoda i službi za zapošljavanje u BiH početkom marta bilo je 338.528...