Pogledajte dokumentarni film koji se bavi problematikom osoba u pokretu

Madi polaznici Škole multimedije su u prethodnih nekoliko mjeseci intenzivno radili na produkciji kratkometražnog dokumentarnog filma “In Movement/U pokretu”, koji se bavi problematikom osoba u pokretu.

Film je nastao u skopu projekta “SPINE – Inspiring Youth Participation and Civic Action in BiH”, u implementaciji Udruženja Front Slobode iz Tuzle.

“In Movement/ U pokretu” se bavi predrasudama i odbijanjem koje osobe u pokretu proživljavaju svakodnevno, teškim životnim uslovima u kojima se nalaze, vlastitim gubicima, nesuglasicama između sebe, ali i pozitivnim primjerima, nadama i očekivanjima mlade osobe koja se zatekla u Bosni i Hercegovini, na putu za bolju budućnost u zapadno-evropskim zemljama.

Kroz produkciju ovog filma mladi polaznici škole multimedije su se suočili i sa vlastitim predrasudama i diskriminacijom, položajem, privilegijama, kao i viđenjem svijeta i društva u cjelini.

“SPINE” projekat za svrhu ima osnaživanje učešća mladih u aktivizmu, kroz teme kao što su društvena pismenost, participativna demokratija, prevazilaženje međugeneracijskih trauma, izgradnja otpornosti kod novih generacija, te razvijanje svijesti o ekološkom nasilju.

Polaznici škole multimedije će u narednom periodu završiti produkciju još nekoliko kratkih videa koji se bave ekološkim nasiljem, nasiljem u porodici, položajem žena u našem društvu, te pričama koje se tiču vlastitog sazrijevanja i odrastanja.

 

(klix)