Podignuta optužnica protiv Pakistanca i bh. državljanina zbog krijumčarenja osoba

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Tajamul Jabbara zv.“Malik“, rođenog 1995. godine u Pakistanu, državljanin Pakistana, boravi u kampu „Lipa“ kod Bihaća, nalazi se u pritvoru i Mensuda Suljiić, rođenog 1976. godine u Tuzli, državljanina Bosne i Hercegovine.

kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, ptuženi Tajamul Jabbar zv.“Malik“ se tereti da je djelujući u namjeri ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, u dogovoru sa osobom sa područja Srbije, omogućio da više državljana Pakistana nezakonito uđe iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Ilegalni migranti su 4. maja ove godine, čamcem prokrijumčareni preko rijeke Drine na područje Bosne i Hercegovine, gdje je optuženi Jabbar, angažovao kao vozača optuženog Mensuda Suljića, da za novčanu naknadu preveze migrante dalje u dubinu teritorija BiH, prema području Tuzle, što je ovaj optuženi, iako je znao i vidio da se radi o ilegalnim migrantima koji ne ispunjavaju uslove za zakonit ulazak, boravak i kretanje unutar BiH i učinio, u čemu je otkriven od policijskih službenika PS Teočak, dok je u svom vozilu prevozio migrante.

Ove radnje protivne su članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organizovanog kriminala

Tužilaštvo BiH, Odsjek za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija je u ovom predmetu provelo opsežnu istragu zajedno sa partnerskim policijskim agencijama, Graničnom policijom BiH i SIPA, nakon čega su prikupljeni dokazi i podignuta optužnica, koja optužene tereti za krivično djelo – krijumčarenje osoba iz člana 189. KZ Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)

Agencije