Podić za BHRT: Poticajima za izvore obnovljive energije osloboditi domaćinstva od ubitačnog uglja

Izvori obnovljive energije bi morali ići na aukcije i poticat bi se trebala građanska energija koja će omogućiti spašavanje života, oslobađanje domaćinstava od ubitačnog uglja i zamjenu peći toplotnim pumpama radi očuvanja života ljudi, rekao je gostujući u emisiji “BHT1 uživo ” Anes Podić iz Udruženja “Eko Akcija.”

[embedded content]

Pozitivna je odluka Vlade FBiH da povuče s dnevnog reda sjednice izmjenu Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije koji bi omogućio nastavak finansiranja dijela vlasnika malih hidroelektrana i nakon što prođe 12 godina, poslije kojih imaju pravo na izdašnu garantovanu cijenu. Ta cijena je četiri puta veća od cijene troškova koje oni imaju.

“Oni izdašne naknade mogu dobijati do kraja koncesionog perioda još bar 18 godina, a kako u našoj zemlji stvari stoje to bi moglo potajati i 30 godina, takvu priliku u BiH još niko dobio nije. Strašna je šteta koju su mini hidroelektranama napravili”, dodao je Podić.

Ko i kako će učestvovati u stvaranju novog Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije?

Podić je istaknuo da je Energetska zajednica ponudila pravni okvir za novi Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije koji se koristi u zemljama Evropske unije.

“Nekih 70 miliona eura se odvoji za poticaje obnovljive energije, a oko 170 miliona poticaja za bh. poljoprivredu”, kazao je Podić.

Prema njegovim riječima, dvije vjetroelektrane u Hercegovini proizvode za 100 Gh više električne energije nego sve male hidroelektrane u Federaciji BiH.

“Rijeka Una je na meti graditelja malih hidroelektrana i ova mjesta mogu nestati ako im se zajednički ne odupremo. Pozivam sviju da nam se pridruže” , kazao je Podić.

BHRT