Počinju radovi na izgradnji i opremanju prihvatnog centra za migrante Lipa

Migranti, koji još borave u šatorskom naselju Lipa kod Bihaća, koji je uništen u nedavnom požaru, biće premješteni u improvizovani kamp, gdje će im biti obezbijeđeni osnovni uslovi za život, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara BiH.

Na sastanku održanom u Bihaću, gdje je boravio ministar bezbjednosti Selmo Cikotić, dogovoreni su konkretni pravci djelovanja i aktivnosti svih nosilaca vlasti i institucija koje će u sklopu svojih nadležnosti pristupiti opremanju stavljanju u funkciju improvizovanog kampa Lipa za smještaj migranata.

U improvizovanom kampu biće osigurani osnovni uslovi za život do opremanja privremenog prihvatnog centra Lipa, koji je uspostavljen ranijom odlukom Savjeta ministra.

Ministarstvo bezbjednosti tražilo je od Oružanih snaga BiH upotrebu inžinjerije da se sanira pristupni put prema lokaciji Lipa, kao i izvesu radove da bi se uspostavilo snabdijevanje vodom i strujom.

Prisutnima koji su danas zajedno sa Cikotićem posjetili Lipu predložen je memorandum o saradnji na uspostavljanju i funkcionisanju improvizovanog šatorskog naselja za smještaj migranata kojim će svi učesnici dati doprinos što bržem i efikasnijem uspostavljanju osnovnih uslova za smještaj migranata, te pristupiti građevinskim radovima izgradnje prihvatnog centra Lipa.

Pored Cikotića, lokalitet kampa Lipa posjetili su ministar odabrane u Savjetu ministara Sifet Podžić, načelnik Združenog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović, predstavnicima Unsko-sanskog kantona, međunarodnih organizacija i Delegacije EU.

Cilj posjete je bio uspostavljanje i dogovor o funkcionisanju improvizovanog kampa Lipa.

BHRT