Počinje Festival kulture Slovo Gorčina, direktan prenos na BHT1

Podijeli članak:

Na nekropoli stećaka Radimlja sutra će svečano biti otvoren Festival kulture “Slovo Gorčina”. 52. izdanje festivala u svom već tradicionalnom trodnevnom izdanju donosi bogat i raznolik program s ukupno 18 događaja na 4 lokacije u Stocu.

Riječ je o jednom od najstarijih festivala u Bosni i Hercegovini koji je nastao na ideji i naslijeđu Maka Dizdara, a koji je iz godine u godinu mjesto susreta brojnih umjetnika iz Bosne i Hercegovine, regije i svijeta posvećenih književnosti, poeziji, teatru, muzici i likovnoj umjetnosti.

“Festival je također veoma značajan za očuvanje sjećanja na Maka Dizdara, festival je i nazvan po junaku jedne od Makovih pjesama Gorčin, možda i nešto manje poznato da je zapravo tom pjesmom i započelo čitavo Makovo bavljenje temtikom srednjeg vijeka”, kaže počasni predsjednik Upravnog odbora festivala Gorčin Dizdar.

Pored tradicionalne dodjele nagrade “Mak Dizdar” mladim pjesnicima, festival nudi bogat program. Gosti pjesnici su Asmir Kujović i Abdulah Sidran, ali i mnogi drugi iz regije.

“Imat ćemo i zanimljiva promišljanja i okrugli stol In memoriam programa nedavno preminule hrvatske književnice Dubravke Ugrešić i nedavno preminulog bosanskohercegovačkog književnika Dževada Karahasana. Bogat je ovo program ne samo sa književnim sadržajima nego uvijek imamo između ostalog prema viziji Maka Dizdara i druge umjetničke forme”, navodi član UO i predsjednik Organizacionog odbora Dubravko Barbarić.

“Ovo je kulturna manifestacija koja se već održava pola stoljeća i više, zapravo jako pogodna za mlade književnike u BiH, a i u ostatku regiona, može se reći kao odskočna daska za njihove književne karijere, kao i uspjehe koje će imati u njima”, navodi prošlogodišnji dobitnik nagrade “Mak Dizdar” Adnan Bratić.

Svečanost otvaranja i dodjela nagrada “Mak Dizdar” u direktnom prijenosu moći će se pogledati na programu BHT1 od 21 sat.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uskoro ćemo obilježiti 10 godina od smrti Jovanke Broz, koja je preminula 20. oktobra...

Appleova linija iPhone 15 stigla je u prodavnice u petak dok su ljudi čekali...

Sindikalna potrošačka korpa u mjesecu augustu u Federaciji BiH iznosila 3.322 KM, dok je...

U 19.01 sati Bosnu i Hercegovinu pogodio je jak zemljotres. Prema podacima Euro-mediteranskog seizmološkog...

U BiH sutra će biti oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa kišom i temperaturom...

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...