Počinje dvodnevni samit Evropskog savjeta

Danas počinje dvodnevni samit lidera EU koji će se zbog pogoršane epidemiološke istuacije u Evropi održati putem video konfrencije.

Na dnevnom redu dvodnevnog samita naćiće se i borba protiv Kovid-19, odnosi EU sa Rusijom, Turskom, kao i ekonomska pitanja.

Planirano je da se liderima EU prvog dana samita video linkom priključi i novi američki predsjednik, Džozef Bajden, sa kojim će se razgovarati o budućnosti transatlantske saradnje.

Pred stastanak EU lidera iz Brisela poručuju da je trenutno glavni prioritet ubrzanje vakcinacije širom EU, što podrazumijeva jačanje porizvodnje i isporuke vakcina.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel infomisaće EU lidere o svojim posljednjim kontaktima sa predsjednikom Rusije, Vladimirom Putinom, dok se strateška debata o odnosima EU i Moskve očekuje na sljedećem fizičkom sastanku Evropskog savjeta.

Šefovi država i vlada zemlja članica razmotriće i situaciju u istočnom Mediteranu kao i mogućnosti u okviru angažmana EU sa Turskom.

Drugi dan konfrencije EU lidera tradicionalno je posvećen ekonomskim pitanjima, jačanju uloge evra i jedinstvenog tržišta, a ovoga puta razgovaraće se i o digitalnoj agendi.

BHRT